Dolar biriktirenlere büyük şok! Dolarda devran tersine döndü: Bankalar ters köşe yaptı

Dolar biriktirenlere büyük şok! Dolarda devran tersine döndü: Bankalar ters köşe yaptı
Seçim öncesi verilen teşviklerle şişirilen KKM'yi tasfiye etmek için mevduat faizi silahını kullanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz artırımı sonrası daha yüksek TL mevduat faizi beklerken bankaların hamlesiyle ters köşe oldu. Bankacılık sektörü, geçtiğimiz haftanın ardından mevduat faizlerini yeniden aşağı çekti.

Parasını dolar olarak değerlendirenler için endişe verici bir haber geliyor: Aylar süren beklentilerin tersine dönüşü!

Seçim öncesi verilen teşviklerle şişirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını sonlandırmak için mevduat faizi silahını kullanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz artırımının ardından yüksek Türk Lirası (TL) mevduat faizleri beklerken, bankaların hamlesiyle sürpriz bir dönüş yaşadı. Bankacılık sektörü, geçtiğimiz haftanın sonundan itibaren mevduat faiz oranlarını yeniden aşağıya çekmeye başladı.

Türkiye'de dolar kuru üzerinde etkili olan dış kaynaklı faktörler olduğu gibi, ülke ekonomisi ile ilgili gelişmeler de dolar/Türk Lirası (TL) paritesini etkileyebiliyor.

KKM uygulaması, Aralık 2021'de başlatıldığında, mevduat faizlerini kontrol etmek amacıyla TCMB tarafından yürütülüyordu. Ancak son gelişmeler, bankaların beklenen karşılığı vermemesi nedeniyle TCMB'nin stratejisinin ters köşeye sıkıştığını gösteriyor. Bu durum, dolar kurundaki dalgalanmaların ve ekonomik belirsizliğin Türkiye'deki ekonomik aktörleri daha fazla tedirgin edebilir.

Dolayısıyla, ülkedeki mevduat faizleri ve döviz kuru gibi ekonomik göstergeleri takip edenler için önümüzdeki dönemde daha fazla belirsizlik ve oynaklık yaşanabilir. Bu gelişmeler, ekonomi ve finans piyasalarıyla yakından ilgilenenler için dikkatle izlenmesi gereken bir konu haline geliyor.

atm

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını sonlandırma amacıyla faiz kararlarını artırdı. Özellikle Ekim ayının ilk haftasında KKM'den büyük miktarlarda çıkışların yaşandığı bir dönemde, TCMB 26 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizleri 500 baz puan artırdı. Bu karar, bankalara "mevduat faizlerini yükseltin" mesajı verme amacı taşıyordu. Ancak bankacılık sektörü, bu talebe beklenen şekilde yanıt vermedi.

Mevduat faizlerinin artışı, KKM uygulamasının kaldırılması ve dolar kurundaki istikrarsızlığın önüne geçilmesi için büyük bir öneme sahipti. Ekonomi yönetimi, KKM'nin kaldırılmasının ardından yüksek TL mevduat faizlerinin, Türk lirasına olan talebi artıracağını öngörüyordu. Ancak son yaşanan gelişmeler, yüzde 45'in üzerine çıkan TL mevduat faizlerinin tekrar düşme eğilimine girdiğini gösteriyor. Bu da KKM'den çıkışların artmasına ve dolar kuru üzerinde risk oluşturabileceği anlamına geliyor.

Son haftalarda Türkiye'de mevduat faizlerinin yükselmesi, son 20 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmasına neden oldu. Ancak ilerleyen dönemde alınacak faiz kararlarının, TL mevduat faizlerini yüzde 50'nin üzerine çıkarma yolunda olması bekleniyor. Bu durum, ekonomik istikrarın ve dolar kuru üzerindeki baskının yönetilmesi açısından büyük önem taşıyor.

para

Mevduat faizleri, enflasyonun gerisinde kaldığında ortaya çıkan sorunlara işaret ediyor. Bu durum, iki önemli tehlikeye yol açabilir.

Birincisi, ekonomistler, cazip mevduat faizlerinin sunulmaması durumunda Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından çıkışların yavaşlayabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak bu durum, tasarruflarını artırmak isteyen yatırımcıları memnun etmeyebilir.

İkincisi, mevduat faizlerinin cazip olmaması, yatırımcıların döviz mevduat hesaplarına yönelmesine neden olabilir. Bu da Türk Lirası'nın zayıflamasına ve yeni bir döviz kuru krizi riskine yol açabilir. Zira, KKM uygulamasındaki hesaplar hala Türkiye ekonomisi için büyük bir öneme sahip ve bu hesaplardan büyük çıkışlar, döviz talebini artırabilir.

Ekonomi yönetimi, KKM'den büyük çıkışların dövize yönelmesini "kabus senaryosu" olarak görüyor. Özellikle kış aylarında dış borç ödemeleri için finansman arayışında olan ekonomi yönetimi, bu durumu önlemek için çözüm arayışında.

paraBu bağlamda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Resmi Gazete kararıyla yeni önlemler aldı. TCMB, gerçek kişilere ait Türk Lirası mevduatın payını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, yabancı para mevduatlar üzerinden alınan komisyonlar konusunda da değişiklikler yapılarak Türk Lirası'nın payı artırılmaya çalışılıyor. 

Ekonomistler, düşük mevduat faizlerinin, KKM çıkışlarını yavaşlatacağına ve döviz mevduat hesaplarının artmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Ancak bu durum, döviz kuru üzerinde risk oluşturabilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu sorunu çözmek için yeni önlemler almaya çalışıyor. Gerçek kişilere ait Türk Lirası mevduatın payını artırmayı ve yabancı para mevduatlar üzerinden alınan komisyonlarda değişiklik yapmayı planlıyor. Bu önlemler, mevduat faizlerindeki düşüşü tersine çevirebilir ve tasarruf oranlarını artırabilir. Ancak bu önlemlerin ne kadar etkili olacağı zamanla ortaya çıkacak gibi görünüyor. Türkiye ekonomisi için, KKM çıkışlarının yaratabileceği olumsuz etkileri önlemek büyük bir önem taşıyor.

Son Haberler