Maaşından kesinti yapılan emekliler dikkat! SGK'dan son dakika duyurusu yapıldı

Maaşından kesinti yapılan emekliler dikkat! SGK'dan son dakika duyurusu yapıldı
Emekli maaşlarda kesinti oluşurken emeklilikten yeni uygulama yapılırken emekli maaşlarında inceleme yapılarak kesintiler oluştu.

SGK denetlemelerinde işlerin ayrılmasıyla hileli işlemler yapılırken gerçek veya sahte ihbarlar üzerinde inceleme yapılıyor. Zeka, haksız yere maaş alanlarında hızlı ve etkili tespitler yapılırken yapay zeka, şüpheli kişilerin incelenmesiyle usulsüzlük uyarıları yapıldı.

SGK ödemelerinde geçtiğimiz yıl toplama 152.596 işte denetim yapılırken bu denetimle beraber 52.642 işçinin sigortasız çalıştırarak 1.251 kayıt dışı kesilmediği ortaya çıktı. Sahte boşanma, 2008 yılındaki yasa farklılığı sonrasında değişimler hızla artış gösterdi. 4.387 kişinin haksız yere emekli aylığı alması için eşiyle sahte olarak boşanma yaptığı belirtildi. Emekli maaşı alımlarında vefat eden kişinin maaşı dul ya da yetim aylığı olarak eşinin ya da çocuklara bağlanır. Belirlenen şartların yerine getirilmesiyle bekar olma şartı yer almıyor. Bu durumda birçok çift, maaşı alabilmek için kağıt üzerinde boşanma yoluna girildi.

SGK

SGK, SAHTE BOŞANMA DAVASI

SGK tarafından incelemeler başlatılırken boşanma tarihi ile maaş talebiyle tarihler arasında bir hafta az bir süre durumunda maaş oranlarında yüzde 10'u seçilerek eşlerden eylem olarak beraber yaşayıp yaşamadıkları inceleniyor. Resmi verilerde, kolluk kuvvetleri bilgileri, nüfus adres değişiklikleri, yardım ödemeleri, kira sözleşmeleri ve faturalar gibi belgeler detaylı olarak kontrol sağlanıyor.

SGK, denetimler esnasında adil olmayan demokrasiden ayrılan kişilere cezai işlemlere tabi tutuldu. Bu durumda ödenen emekli maaşların kesilmesinde geriye dönük olarak ödenen maaşlar, sağlık harcamaları, ikramiyeler ve faizlerin geri alınması bekleniyor. 

Son Haberler