Tedavisi olmayan hastalık! Uzmanlar uyarıyor: Ölüme kadar götürebiliyor

Tedavisi olmayan hastalık! Uzmanlar uyarıyor: Ölüme kadar götürebiliyor
Uzman isimden kritik uyarı geldi! İlaçla tedavisi muhtemel değil! Detaylar haberimizde.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Profesör Doktor Ömür Günaldı obezite çerçevesinde cushing hastalığı ve cushing sendromu üzerine açıklamalarda bulundu. Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BU HASTALIĞIN İLAÇ TEDAVİSİ YOK

Profesör Doktor Ömür Günaldı, "Kortizolün normal değerinde olması şartıyla vücut için mühim hormonlardan birisi. Gün içerisinde salgılanması ve kan düzeyleri çeşitlilik arz edebilir. Bu hormonun faydasını görebilmemiz için böbreküstü bezlerin belli bir düzen olması şartıyla salgılanmalıdır. Bazen bu denge bozulur bozulmasıyla da kortizol gereğinden fazla salgılanabilir. Gereğinden fazla salgılanmasıyla cushing sendromu denen iyi huylu tümörler meydana çıkar. hipofiz bezinde yer alıp adreno kortiko tropik hormon adı verilen hormonu salgılayan hücrelerden gelişen iyi huylu tümörler yani hipofiz adenomlarıdır. Bu duruma cushing hastalığı adı verilmiştir" ifadelerini kullandı. Bu iki rahatsızlığın sebebinin vücutta gereğinden fazla kortizolden kaynaklandığını ve obezite ile meydana çıktığını söyleyen uzman isim açıklamalarına şunları da ekledi: " Burada tek problem obeziteden kaynaklı değil. Kortizol pek çok soruna neden olabilir. Hipertansiyon, kemik erimesi, diyabet, ciltte incelme, kıllanma artışı, sivilcelenme, psikiyatrik problemler gibi pek çok hastalığın sebebi olabilir. Obezite sorunu yaşayanlar öncelikle endokrinoloji uzmanına danışmalıdır.

Bu Hastalığın İlaç Tedavisi Yok

Kortizol yüksekliğine sebep olabilecek stres ve ilaçlar dahil pek fazlaca sebep vardır ve bunların iyi ayırt edilmesi tedavinin başarısı açısından son aşama mühimdir. Cushing bulgularının hipofizdeki adenoma bağlı olduğu doğrusu cushing hastalığı tanısı kesinleştikten sonrasında tedavi periyodu tercihen hipofiz konseyi sonucu ve takibinde gerçekleştirilmelidir. Ne yazık ki günümüzde bu hastalığın ilaçla tedavisi olası değildir ve ne olursa olsun ameliyat edilmesi gerekmektedir. Cushing hastalığına sebep olan hipofiz adenomu çoğu zaman oldukça minik boyutlu olduğundan tüm bunlar burun boşlukları yöntemiyle endoskopik doğrusu kapalı yöntemle ameliyat edilebilmektedir. Bazen başarıya ulaşmış cerrahilerde bile nüks oranları öteki hipofiz adenomlarına nazaran daha yüksektir. Ameliyatın başarıya ulaşmış olmadığı durumlarda yeniden ameliyat yada radyocerrahi seçenekleri değerlendirilebilir. Başarılı ameliyatlardan sonrasında hastalar bir sene arasında düzgüsel kilosuna dönebilmekte, sistemik rahatsızlıklarında ise acıklı düzelmeler gözlenebilmektedir"

Son Haberler