218 ışık yılı uzaklıkta iki Kepler su gezegeni keşfedildi
Gökbilimciler şimdi daha önceki keşiflere hiç benzemeyen iki ötegezegen keşfetti. Bu ötegezegenlerin su ile dolu olduğu tespit edildi. Keşfedilen ötegezegenler kırmızı bir cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor ve bileşimleri bakımından benzersizler.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) göre bu ötegezegenler 218 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegen sisteminde yer alıyor. Lyra takımyıldızında bulunmuşlardır.
Gökbilimciler Kepler-138c ve Kepler-138d ötegezegenlerini Hubble ve emekli Spitzer uzay teleskoplarıyla gözlemledi ve üzerlerinde su keşfetti.
Dünya'nın yaklaşık bir buçuk katı büyüklüğündeki gezegenler, ev sahibi yıldızla birlikte Nasa'nın Kepler Uzay Teleskobu tarafından keşfedildi.
İki ötegezegenin benzersiz özelliği, bileşimlerinin büyük bir bölümünü sulu sıvının oluşturmasıydı.
Özellikle, bu dış gezegenlerde su doğrudan tespit edilmedi. Araştırmacılar gezegenlerin boyutlarını ve kütlelerini modellerle karşılaştırarak, hacimlerinin önemli bir kısmının -yarısına kadar- kayadan daha hafif ancak hidrojen veya helyumdan daha ağır malzemelerden oluşması gerektiği sonucuna vardılar.
Bu aday malzemeler arasında en yaygın olanı sudur.
Montreal Üniversitesi Trottier Dış Gezegenler Araştırma Enstitüsü'nden (iREx) doktora öğrencisi Caroline Piaulet liderliğindeki ekip, Nature Astronomy dergisinde Kepler-138 olarak bilinen bir gezegen sistemi üzerine detaylı bir çalışma yayınladı.
Araştırmacılar, Dünya'nın üç katından daha fazla hacme ve iki kat daha büyük kütleye sahip olan C ve D gezegenlerinin Dünya'dan çok daha düşük yoğunluğa sahip olduğunu ileri sürdüler.
"Jüpiter ve Satürn'ün yörüngesindeki su zengini uydular olan Europa ya da Enceladus'un daha büyük versiyonlarını hayal edin, ancak yıldızlarına çok daha yaklaştırılmış. Kepler-138 c ve d, buzlu bir yüzey yerine büyük su buharı zarfları barındıracaktır" diye açıkladı Piaulet.