ABD fosil yakıtlara bağımlılığı sona erdirmeye kararlı. İşte üzerinde çalıştığı son proje
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki araştırmacılar, dönüm noktası niteliğinde bir başarıya imza atarak tarihi bir nükleer füzyon buluşuna imza attıklarını duyurdular. Bu buluş, insanlığın fosil yakıtlara olan bağımlılığını da sona erdirecek daha temiz ve sınırsız bir enerji kaynağı arayışında elde edildi. Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı (LLNL), gerçekleştirdiği deneyin "füzyondan, onu çalıştırmak için kullanılan lazer enerjisinden daha fazla enerji ürettiğini" söyledi.
ABD hükümeti de bu başarıyı "ulusal savunmada ilerlemelere ve temiz enerjinin geleceğine" yol açacak "büyük bir bilimsel atılım" olarak nitelendirdi. Küresel iklim krizi nedeniyle araştırmacılar uzun zamandır temiz, bol ve güvenli bir enerji kaynağı sağlayacağına inanılan nükleer füzyonu geliştirmeye çalışıyorlar.
Bu enerji kaynağı insanların fosil yakıtlara olan bağımlılığını kıracaktır.
LLNL, Ulusal Ateşleme Tesisi'ndeki (NIF) bir ekibin 5 Aralık'ta tarihteki ilk kontrollü füzyon deneyini gerçekleştirerek "bilimsel enerji başabaş noktası" olarak bilinen noktaya ulaştığını açıkladı.
ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, "Bu, kariyerlerini füzyon ateşlemesinin gerçeğe dönüştüğünü görmeye adayan Ulusal Ateşleme Tesisi'ndeki araştırmacılar ve personel için dönüm noktası niteliğinde bir başarıdır ve bu dönüm noktası şüphesiz daha fazla keşfi tetikleyecektir" dedi.
Dünya genelinde nükleer enerji santralleri şu anda ağır bir atom çekirdeğinin enerji üretmek üzere bölündüğü bir nükleer reaksiyon olan fisyonu kullanmaktadır. Ancak füzyon adı verilen bu reaksiyon, iki hafif hidrojen atomunu bir araya getirerek daha ağır bir helyum atomu oluşturacak ve büyük miktarda enerji açığa çıkaracaktır. Füzyon reaksiyonunun en güçlü örneği Güneş'tir. Füzyon yıldızların içinde de meydana gelir.
Dünya'da füzyon reaksiyonları, hidrojenin özel cihazlar içinde aşırı sıcaklıklara kadar ısıtılmasıyla tetiklenebilir.
Sınırsız bir enerji kaynağı yaratmak ve fosil yakıtlara olan bağımlılığı sona erdirmek için araştırmacılar devasa Ulusal Ateşleme Tesisini kullandılar - 192 ultra güçlü lazerin hepsi hidrojenle dolu yüksük büyüklüğünde bir silindire doğrultuldu. Füzyon, çalışma sırasında karbonsuzdur, nükleer felaket riski taşımaz ve çok daha az radyoaktif atık üretir.
Bununla birlikte, füzyonun endüstriyel ölçekte uygulanabilir hale gelmesi için daha gidilecek çok yol var; zira "evlere ve işyerlerine enerji sağlayacak basit, uygun fiyatlı IFE'ye ulaşmak için hala birçok ileri bilim ve teknoloji gelişmesine ihtiyaç var."