Avrupalı araştırmacılar 48 bin 500 yıllık 'zombi virüsünü' yeniden canlandırdı
Avrupalı araştırmacılar, Rusya'nın Sibirya bölgesindeki permafrosttan toplanan antik örnekleri incelediler. "Zombi virüsleri" olarak adlandırdıkları 13 yeni patojeni canlandırdılar ve karakterize ettiler ve donmuş toprakta hapsolmuş binlerce yıl geçirmelerine rağmen bulaşıcı kaldıklarını keşfettiler.
Bilim adamları, atmosferik ısınma nedeniyle permafrostun erimesinin, daha önce metan gibi hapsolmuş sera gazlarını serbest bırakarak iklim değişikliğini kötüleştireceği konusunda uzun süredir uyarıyorlar. Ancak uyuyan patojenler üzerindeki etkisi daha az anlaşılmıştır.
Rusya, Almanya ve Fransa'dan araştırmacılar ekibi, üzerinde çalıştıkları virüsleri yeniden canlandırmanın biyolojik riskinin, hedefledikleri suşlar, özellikle de amip mikroplarını enfekte edebilenler nedeniyle "tamamen önemsiz" olduğunu söyledi. Hayvanlara veya insanlara bulaşabilecek bir virüsün potansiyel olarak yeniden canlanmasının çok daha sorunlu olduğunu söyleyerek, çalışmalarının tehlikenin gerçek olduğunu gösterecek şekilde tahmin edilebileceği konusunda uyarıda bulundular.
Ön baskı deposu bioRxiv'de yayınlanan ve henüz akran değerlendirmesinden geçmemiş bir makalede, "Bu nedenle, eski permafrostun çözülme üzerine bu bilinmeyen virüsleri salması muhtemeldir" diye yazdılar. "Bu virüslerin açık hava koşullarına maruz kaldıklarında ne kadar süre bulaşıcı kalabilecekleri ve bu aralıkta uygun bir konakçıyla karşılaşıp onları enfekte etme olasılıklarının ne kadar olacağını tahmin etmek henüz imkansız."
"Ancak permafrost erimesi hızlanmaya devam ettiğinde ve endüstriyel girişimlerin ardından Kuzey Kutbu'nu daha fazla insan doldurduğunda, küresel ısınma bağlamında risk artacaktır" dediler.