Bu bir ilk! Uzay tabanlı güneş enerjisi dünyaya aktarıldı
Caltech araştırmacıları dünyada bir ilki başararak, uzay tabanlı güneş enerjisini hiçbir kablo olmadan ışınlayarak dünyaya aktarmayı başardı.
Yapılan deney, Caltech’in Uzay Güneş Enerjisi Projesinin bir parçası olurken, enstitüden yapılan açıklamada başarılı bir iletim gerçekleştiği bildirildi.
Araştırmacılar, Güç Aktarımı Düşük Yörünge Deneyi için Mikrodalga Dizisini veya geçtiğimiz Ocak ayında başlatılan yörünge içi Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi’nde (SSPD-1) küçük bir prototip olan MAPLE’yi kullanarak yaptı.
JAPONYA BU TEKNOLOJİYİ KULLANMAK İSTİYOR
Araştırmacılar, ilk olarak, MAPLE’nin verici dizisinin, mikrodalgalar kullanarak uzayda toplanan güneş enerjisini Pasadena’daki Caltech kampüsündeki Gordon ve Betty Moore Mühendislik Laboratuvarı’nın çatısındaki bir alıcıya başarılı bir şekilde ışınladığını söylüyor.
Uzay Güneş Enerjisi Projesi eş direktörü Ali Hajimiri basın açıklamasında, “Şimdiye kadar yaptığımız deneyler sayesinde, MAPLE’nin uzaydaki alıcılara başarılı bir şekilde güç iletebildiğine dair onay aldık. Ayrıca burada, Caltech’te saptadığımız diziyi, enerjisini Dünya’ya yöneltecek şekilde programlayabildik. Elbette onu Dünya’da test etmiştik ama artık uzay yolculuğuna dayanabileceğini ve orada çalışabileceğini biliyoruz” dedi.
Momentus Space’ten bir Vigoride uzay römorkörüne takılan SSPD-1, güneş enerjisi toplamak için kullanılan iki panelden oluşuyor. MAPLE içindeki bir dizi verici, bu enerjiyi yapıcı ve yıkıcı girişim kullanarak belirli bir mesafeye gönderiyor. Vericisinden yaklaşık bir fit uzakta bulunan MAPLE, güneş enerjisini toplayan ve onu deney sırasında MAPLE içindeki iki LED’i yakmak için kullanılan DC elektriğe dönüştüren iki alıcıya sahip. Araştırmacılar, alıcılar arasındaki iletimleri kaydırarak her seferinde bir LED yakabildiler ve dizinin doğruluğunu gösterdi. MAPLE ayrıca, vericilerin Dünya gibi uzay aracının dışındaki bir hedefe enerji ışınlamasına izin verebilecek bir pencereye sahip.
Hajimiri yaptığı açıklamada, “İnternetin bilgiye erişimi demokratikleştirmesi gibi, kablosuz enerji transferinin de enerjiye erişimi demokratikleştirmesini umuyoruz. Bu gücü almak için yerde herhangi bir enerji iletim altyapısına ihtiyaç duyulmayacak. Bu, uzak bölgelere ve savaş veya doğal afet nedeniyle harap olmuş bölgelere enerji gönderebileceğimiz anlamına geliyor” dedi.
Güneş enerjisini uzaydan kablosuz olarak iletme yeteneğinin yenilenebilir enerji için çok büyük etkileri var. Öyle ki Japonya bunu 2030’ların ortalarında kullanmaya başlamayı planlıyor. Bir Japon araştırma ekibi, 2025 yılında bir kamu-özel ortaklığı ile teknolojiyi pilot olarak kullanmak istiyor.
Kaynak: Techinside