Alzheimer hastalarında çığır açan ilaç! Bilişsel gerilemeyi yavaşlatıyor ama yan etkileride var
Uzmanlar, ciddi yan etkiler konusunda da uyarıda bulundular ve iyileştirmelerin nispeten küçük olduğuna dikkat çektiler.
Çalışma sonuçları, 29 Kasım'da ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen Alzheimer Hastalığı Üzerine 15. Klinik Araştırmalar (CTAD) Konferansı'nda sunuldu. Çalışma ayrıca New England Journal of Medicine'de yayınlandı.
Uygulandığında ilacın not edilen yan etkileri arasında beyin kanaması ve şişlik vardı. Sonuçlar, ilacı alan hastaların yüzde 17,3'ünün beyin kanaması geçirdiğini, buna karşılık plasebo alanların yüzde dokuzunu gösterdi.
Alzheimer's Research UK, bulguların "önemli" olduğunu söyledi.
Eisai ve Biogen, Eylül ayında, amiloid beta adı verilen bir proteinin yapışkan birikintilerini gidermek için tasarlanmış bir antikor olan lecanemab'ın, klinik demans ölçeğinde (CDR-SB) bilişsel gerileme oranını plaseboya kıyasla %27 oranında azalttığını söylemişti.
Alzheimer, yaşlanma biyolojisine bağlı birçok altta yatan nedene sahip karmaşık bir hastalıktır, bu nedenle, Alzheimer İlaç Keşfi Vakfı (ADDF) uzun süredir bir kombinasyon ilaç yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Çalışma, önümüzdeki yılın başlarında FDA onayı alması beklenen amiloid temizleyici ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatan ilaç lecanemab'ın Alzheimer tedavisinde olumlu bir adım olacağını söyledi.
ADDF'nin Kurucu Ortağı ve Baş Bilim Sorumlusu Dr. Howard Fillit, "Bugünün sonuçları, lecanemabın bilişsel gerilemeyi yavaşlattığını gösteriyor; bu, Alzheimer'la yaşayan milyonlarca hasta ve aile için hoş bir haber" dedi.
Fillit, "Ancak bu, Alzheimer'ı durdurmak için yalnızca bir başlangıç. Yüzde 27'lik yavaşlatıcı lecanemab tekliflerinden bilişsel gerilemeyi yüzde 100 yavaşlatma hedefimize ulaşmak için kat etmemiz gereken çok yol var" dedi.
Amiloidi temizleyen ilaçlar çözümün bir parçasıdır, ancak yaşlanma biyolojisinin tüm yönlerini hedefleyen ve hastalığa katkıda bulunan altta yatan patolojilerin tümünü ele almak üzere birleştirilebilen yeni nesil ilaçlar geliştirmeye yönelik acil bir ihtiyaç vardır. çalışma dedi.
Fillit, "Her hastanın altta yatan patolojileriyle eşleşen benzersiz ilaç kombinasyonları yanıttır ve hastalara bu sinsi ve ilerleyici hastalıktan uzun süreli bir rahatlama sağlamak için en büyük umudumuzdur" dedi.
Yakın tarihli bir rapora göre, ilaçların yüzde 75'i şu anda amiloid ve tau'nun ötesindeki yeni hedefleri hedefleyen klinik denemelerde olduğundan, bugünün Alzheimer ilaç boru hattı her zamankinden daha sağlam.
Alzheimer hastalığı, amiloid beta olarak bilinen bir beyin proteini ile başlar. Protein, insanlar nörolojik problemlerin ilk belirtilerini göstermeden yirmi yıl veya daha uzun süre önce plaklar halinde birikmeye başlar.
Yıllar süren amiloid birikiminden sonra, başka bir beyin proteini olan tau yumakları oluşmaya başlar. Kısa süre sonra, etkilenen bölgelerdeki dokular solmaya ve ölmeye başlar ve bilişsel gerileme başlar.