COP27: Bilmeniz gereken iklim değişikliği terimleri
Dünya liderleri, aktivistler ve diplomatlar bu yılki iklim konferansı için Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde bir araya gelirken, işte iklim değişikliğiyle ilgili kelimeler sözlüğü.
1.5 DERECE
Paris Anlaşması için bir araya gelen ülkeler, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kaçınmak için sıcaklık artışını 1,5 santigrat derecenin altında tutma sözü verdi. Bununla birlikte, bugüne kadar verilen tüm taahhütler yerine getirilse bile dünya muhtemelen 2,7 santigrat derecelik bir artışa tanık olacak.
CBDR
"Ortak Ama Farklılaştırılmış Sorumluluklar", Kyoto anlaşmasında sözünü aldı. İlke, geçmişte daha fazla emisyon üreten zengin ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede başı çekmesi gerektiğini söylüyor.
DÖNGÜSEL EKONOMİ
Ürünlerin kullanım ömürlerini uzatacak şekilde mümkün olduğu kadar uzun süre tekrar kullanılması, tamir edilmesi, yenilenmesi ve geri dönüştürülmesi ekonomisidir.
TEMİZ ENERJİ
Terim, yenilenebilir enerji ile eşanlamlı olarak görülüyor, ancak bu ikna edici değil. Yenilenebilir enerji, rüzgar veya güneş gibi doğal kaynaklardan gelirken, temiz enerji nükleer ve karbon yakalama teknolojilerini içerir.
İKLİM ADAPTASYONU
Bu, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini odakta tutarak sosyal ve ekonomik politikaları değiştirme yöntemidir.
İKLİM FİNANSI
Daha zengin ülkeler, 2009 yılında, gelişmekte olan dünyanın küresel ısınmanın etkisini azaltmasına yardımcı olmak için 2020 yılına kadar her yıl birlikte 100 milyar dolar katkıda bulunmayı kabul etti. Hedefe hala ulaşılmadı ve 2025'e kadar bunu elde etmek için 2015'te uzatıldı.
İKLİM AZALTIMI
Bunlar, yenilenebilir enerjiyi benimseyerek, sera gazı emisyonlarını azaltarak vb. iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kaçınmak için gösterilen çabalardır.
GLASGOW ANLAŞMASI
Bu anlaşma geçen yıl Glasgow, İskoçya'daki COP26 zirvesinde imzalandı. Anlaşma, iklim aktivistleri, dünya liderleri ve diplomatlar arasında bir iklim anlaşmasında ilk kez fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulmasından bahsetmeleri nedeniyle bir dönüm noktası olarak görülüyor.
YEŞİL FİNANS
Sermayeyi fosil yakıtlar gibi sürdürülemez sektörlerden yenilenebilir enerji gibi sürdürülebilir sektörlere taşıma fikri. Bu, zengin ülkeler ile ekonomileri fosil yakıtlara dayanan gelişmekte olan ülkeler arasında uçuruma yol açan zirvelerde çetrefilli bir konu oldu.
SADECE GEÇİŞ
Terim, fosil yakıtlardan uzaklaşmanın kesintilerini en aza indirmek için düşük karbon ekonomisine geçiş olarak tanımlanmaktadır.
KAYIP VE HASAR
Gelişmekte olan ülkeler, iklim değişikliğinin neden olduğu zarar ve ziyanın sorumluluğunu değerlendirmek ve tazminatı hesaplamak için üzerinde anlaşmaya varılmış bir esasa vurgu yapıyor.
NDC
Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar, ülkelerin karbon emisyonlarını azaltmak için bireysel olarak yaptıkları taahhütlerdir. Ülkeler bunları her beş yılda bir güncelleyecek ve tüm imza sahipleri Glasgow'da yeni taahhütlerde bulundular.
NET SIFIR
Bunlar, dünyanın dört bir yanındaki şirketler ve ülkeler için, yüksek düzeyde kirletici olan kömürle çalışan santrallerden yenilenebilir enerji yöntemlerine geçerek karbon emisyonlarını mümkün olduğunca sıfıra yakın hale getirme hedefleridir.
PARİS ANLAŞMASI
2015 yılında Paris'te düzenlenen COP 21'de kabul edilen bu anlaşma, Kasım 2016'da yürürlüğe girdi. Bu anlaşmanın nihai amacı, küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin çok altında sınırlamaktır. Bu uzun vadeli sıcaklık hedefi, 196 tarafı, gezegenin atmosferini ısıtmaktan sorumlu sera gazlarını yüzyılın ortasına kadar iklim açısından nötr hale getirmek için azaltmak için ortak bir nedene getirdiği için bir dönüm noktasıdır.
SKH'ler
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 2015 yılında 193 ülke tarafından kabul edildi. SKH'ler, yoksulluğun azaltılması, çevrenin korunması ve dünyanın barışı ve refahı için bir dizi hedeftir.