Gençlerin beyni pandemi nedeniyle normalden daha hızlı yaşlanıyor
Yeni bir çalışma, Covid-19 salgını nedeniyle gençlerin ruh sağlığı üzerinde muazzam bir etki yarattığını ortaya koydu. Bulgular, pandemiyle bağlantılı stres faktörlerinin ergenlerin beyinlerini fiziksel olarak yaşlandırdığını iddia etti.
Biyolojik Psikiyatri dergisinin ilk yazarı Ian Gotlib: "Küresel araştırmalardan pandeminin gençlerde ruh sağlığını olumsuz etkilediğini zaten biliyoruz, ancak beyinlerine fiziksel olarak ne yaptığını bilmiyorduk" dedi.
2020 yılında Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, yetişkinlerde anksiyete ve depresyonun 2019 yılına kıyasla %25'ten fazla arttığını iddia etti.
Bilim insanlarına göre, yaşlandıkça beyin yapısında doğal olarak değişiklikler meydana geliyor. Ergenlik ve ilk gençlik yıllarında, çocukların vücutlarında, beynin sırasıyla belirli anılara erişimi kontrol eden ve duyguları modüle etmeye yardımcı olan bölgeleri olan hem hipokampus hem de amigdalada artan büyüme yaşanır.
Bununla birlikte, 163 çocuğun MRI raporlarında, çalışma, ergenlerde Covid-19 kilitlenmesini deneyimledikçe gelişim sürecinin hızlandığını buldu.
Çalışmanın yazarına göre, beyindeki bu tür değişiklikler, şiddet, ihmal, aile işlev bozukluğu veya çoklu faktörlerin bir kombinasyonu gibi kronik sıkıntılar yaşayan çocuklarda meydana geliyordu.
Gotlib, "Pandemiden önce değerlendirilen ergenlerle karşılaştırıldığında, pandemi kapanmalarından sonra değerlendirilen ergenler sadece daha ciddi içselleştirici ruh sağlığı sorunlarına sahip olmakla kalmadı, aynı zamanda kortikal kalınlığı azalttı, daha büyük hipokampal ve amigdala hacmine ve daha ileri beyin yaşına sahipti" dedi.
Aynı zamanda Stanford Üniversitesi'ndeki Stanford Nörogelişim, Duygulanım ve Psikopatoloji (SNAP) Laboratuvarı'nın direktörü olan Gotlib, "Değişikliklerin kalıcı olup olmadığı da net değil" dedi.
Hafıza sorunuyla ilgili endişelerini dile getiren yazar, yaşlılarda bu durumun normal olduğunu, ancak adolosentin böyle bir aşamadan geçmesinin endişe verici olduğunu söyledi.
Gotlib, "70 ya da 80 yaşındaki biri için beyindeki değişikliklere bağlı olarak bazı bilişsel ve hafıza sorunları bekleyebilirsiniz, ancak 16 yaşındaki bir çocuğun beyninin erken yaşlanması ne anlama geliyor?" dedi.
ABD Connecticut Üniversitesi'nden eş yazar Jonas Miller, bu bulguların yaşamın ilerleyen dönemlerinde tüm bir ergen nesli için ciddi sonuçlar doğurabileceğini de sözlerine ekledi.
Miller, "Ergenlik zaten beyinde hızlı bir yeniden yapılanma dönemidir ve ruh sağlığı sorunları, depresyon ve risk alma davranışı oranlarının artmasıyla bağlantılıdır" dedi.