Eski NASA mühendisi uzaydan yumurta düşerse ne olur araştırdı, sonuçlar beklenenin tam tersi çıktı
Yumurta kırılgandır ve düşürülürse kolayca kırılabilir. Ama yumurta yüksekten bırakıldığında kırılmaz diye bir şey duydunuz mu?
YouTuber ve eski NASA bilim insanı Mark Rober, kanalında sık sık deneysel bilimsel videolar paylaşıyor. Geçenlerde videolarından biri viral oldu ve uzaydan bir yumurtayı kırmadan düşürdü.
Orijinal fikri, dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa'dan bir yumurta bırakmaktı. Ama planı çöpe attı ve "İnsanlar her zaman daha yüksek binalar inşa ediyor ve bu yüzden bu rekoru gelecekte gerçekten kanıtlamak istiyorsam, en tepeye ve doğrudan uzaya gitmem gerektiğini anladım" dedi.
Daha sonra gitti ve bu yolculuğa üç yıl önce başladığını söyledi. Ayrıca bunun fiziksel, finansal ve zihinsel olarak denediği en yorucu video olacağını bilmediğini de söyledi.
İlk planını açıklayarak, "Plan, bir yumurtayı bir roketin önüne sıkıştırmak, ardından o roketi bir meteoroloji balonuna takmak ve onu uzaya götürmekti. Bir kez orada, hava balonu onu serbest bıraktı ve sadece kullanarak yalnızca yerçekimi, roket sonunda Mach 1'i geçerek ses hızını kıracak ve ardından hedef konuma yönlendirmek için arkadaki dört kanatçığı otonom olarak ayarlayacak ve ardından yerden 300 fit yüksekte, yumurtayı serbest bırakacaktı. yere koyduğumuz bir şiltenin üzerine düştü."
Testi yaparken başarısız oldu ve yumurtalar kırıldı. Daha sonra, Caltech'ten doktora yapan ve aynı zamanda sebat ve Mars numune dönüşü için baş mühendis olan arkadaşı Adam Stelzner'den tavsiye aldı. Stelzner, deneydeki ölümcül bir kusuru hemen fark etti.
Değişiklikleri anladıktan sonra, Rober eski tasarımı tamamen rafa kaldırdı ve birkaç ayını Curiosity Landing'den büyük ölçüde ödünç alınan yeni bir sistem tasarlayıp inşa ederek geçirdi.
Yeni planı açıklayarak, "Hala hava balonuyla uzaya gidecektik ama bu sefer roketin kanatları hareket etmeyecekti ve roketin üç katı uzun ve dört katı ağır olacaktı. aşağı inerken yumurtayı süpersonik hızlara çıkaracağımızı garanti ediyoruz.
Ayrıca, "Nasa'nın mürettebat aşamasını üst atmosferde ayırması ve ardından bir grup enerji ve hızı dağıtmak için ok freni kullanması gibi, roketin arka yarısından aşağı doğru yarı yolda ayrılırdık. ses bariyeri ve bu artık çok daha hafif olduğu için, doğal olarak hatayla kırılacak ve hızını yeni daha düşük son hıza düşürecektir."
Daha önce şiltede kararlaştırılan iniş, daha sonra tatlıda kararlaştırıldı.
25 Kasım'da paylaşılan video şu sıralar YouTube'da trend oluyor. 18 milyon izlenmeye ulaştı. Video da insanlardan alkış aldı. Bir kullanıcı şöyle yazdı: "Sıfır basınç balonunun vaktinden önce patladığını görünce kelimenin tam anlamıyla nefesim kesildi. Aynı anda hem başarısız hem de başarılı mühendisliği izlemek canlandırıcı. Çocuklarıma başarısızlığın amaç olmadığını ama kötü de olmadığını öğretmek için çok çalışıyorum. işlem". Başka bir kullanıcı, "Dünyanın uzaydan çekilen görüntüleri beni her zaman hayranlıkla dolduruyor" yorumunu yaptı.
Bir başkası, "Bu videonun bir beğeniyi hak ettiğini söyleyebilir miyim, bu adamın her videoya koyduğu düşünce, harcama ve çalışma miktarı başka bir şey! Sana şapka çıkartıyorum dostum."
Başka bir kullanıcı, "Bu adam çok iş yapıyor ve yeterince övgü almıyor. Çalışmaya devam edin. Herkesin böyle söylediğini biliyorum ama gerçekten çok fazla insana ilham veriyorsunuz. Videolarınızı 3 yıldan fazladır izliyorum. yıl!" Bir başkası, "Başarısızlıkları içinde tutmalarına ve her şeyi mükemmel ve kolaymış gibi göstermemelerine bayılıyorum."