Karayı bıraktık havayı da mahvettik! Bulutlarda bile mikroplastik bulunuyor
Environmental Chemistry Letters dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre, Japonya'daki bilim insanları Fuji Dağı üzerindeki bulutlarda mikroplastiklerin bulunduğunu keşfetti. Araştırma ekibi, Fuji Dağı, Oyama Dağı ve Japonya'daki yüksekliği 1.300 ila 3.776 metre arasında değişen diğer zirvelerden gelen bulut suyu örneklerini analiz ettiğini söylüyor ve sonuçları oldukça korkutucu.
Geçtiğimiz birkaç on yılda plastik kirliliğindeki artış yalnızca kanser, kısırlık ve bağışıklık hastalıklarıyla ilişkili bulunmakla kalmadı, aynı zamanda iltihaplı bağırsak hastalığıyla da ilişkilendirildi. Hatta, yediğimiz balıklarda ve diğer yiyeceklerde plastik parçacıkların ortaya çıktığını bile gördük. Bulutlarda bile mikroplastiklerin bulunduğunun keşfedilmesi, çevre üzerindeki etkimizin ne kadar ileri gittiğinin bir başka hatırlatıcısı olarak karşımıza çıkıyor.
Araştırmanın yazarları, "bulgularımız, yüksek irtifa mikroplastik bulutunun bulut oluşumunu etkilediğini ve dolayısıyla iklimi değiştirebileceğini gösteriyor" diye yazıyor. Her yıl okyanuslara kaç ton plastiğin atıldığı düşünülürse, bulutlarda keşfedilen mikroplastiklerin çoğunun okyanustan kaynaklanması pek şaşırtıcı değil.
Elbette buradaki en büyük endişe, bulutlarımızdaki mikroplastiklerin varlığının iklimi daha da fazla etkileyerek iklim değişikliğini her zamankinden daha fazla arttırabilme potansiyeli. Bu mikroplastikler daha sonra dünyanın diğer bölgelerine seyahat ederek farklı ortamlara yayılabilir ve farklı hayvan ve bitkileri etkileyebilir. Ancak hızlı bulut oluşumunda büyük rol oynayabilecek ve dolayısıyla iklim sistemlerini daha fazla etkileyebilecek birçok hidrofilik polimer de keşfedildi.
Araştırmacılar, analiz ettikleri her litre bulut suyunda 6,7 ila 13,9 parça plastik keşfettiklerini söylüyor. Bu, tek bir litre suda, özellikle de herhangi bir zamanda gezegenimize geri yağan suda bulunabilecek muazzam miktarda mikroplastik anlamına geliyor.