Milyonlara gerek yok: Oturduğun yerden Mars'ı gezme dönemi!
NASA'dan gezegenlere meraklı olan bilim tutkunlarını çok mutlu edecek bir yenilik geldi. NASA, Mars'a yönelik çalışmaları kapsamında yepyeni bir araç geliştirildiğini duyurdu. İnteraktif bir mozaik olarak tanımlanan bu araç, Kızıl Gezegen'i tek bir tıkla hiç olmadığı kadar detaylı incelememize olanak tanıyor.
NASA, internet sitesinden yaptığı açıklamada bu etkileyici çalışmanın "Global CTX Mosaic of Mars" olarak adlandırıldığını belirtti. Ayrıca aracın Mars'ın şimdiye kadar oluşturulmuş en yüksek çözünürlüklü küresel görüntüsü olduğu da açıklamalar arasında yer aldı.
6 yılda yapılan araç, 110.000 görüntüden oluşuyor
Global CTX Mosaic of Mars'a ulaşmak için buradaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
NASA'nın interaktif aracına yukarıya eklediğimiz linkten ulaşmanız mümkün. Direkt olarak tarayıcınızdan kullanabildiğiniz sistem, gezegeni her bölgesini en ince detayına kadar incelemenize olanak tanıyor.
Perseverance'ın bulunduğu Jezero Krateri'nden Curiosity gezgininin dolaştığı Gale Krateri'ne kadar Mars'ın birçok bölgesini inceleyebiliyorsunuz. Ekranın altında ziyaret edilebilecek yerleri gösteren bazı öneriler de yer alıyor. Ayrıca bulunduğunuz yeri işaretleyerek daha sonra geri dönmek de sol tarafta yer alan butonlarla mümkün.
NASA'ya göre araç, 2006'da Mars'a ulaşan yörünge aracı Mars Reconnaissance Orbiter üzerindeki CTX olarak adlandırılan kameradan gelen 110.000 görüntüden oluşuyor. Ajans, ne kadar büyük olduğunu göstermek için ise şu ifadeleri kullanıyor: "Basılı bir şey olsaydı, bu 5,7 trilyon piksellik mozaik, Kaliforniya'daki Rose Bowl Stadyum'unu kaplayacak kadar büyük olurdu." Bu stadyumun 89 bin kişilik kapasiteye sahip olduğunu belirtelim.
Bunların yanı sıra aracı oluşturmak için çok uzun bir süre harcandığını da eklemek gerek. NASA'ya göre CALTECH'e (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü) bağlı Bruce Murray Laboratuvarı, 6 yıl ve on binlerce saat uğraşın sonucunda çalışmayı ortaya çıkarmayı başardı.
Projenin amacı, isteyen herkesin Mars'ı keşfetmesine olanak tanımak
Son olarak Murray Laboratuvarı'nda projeye liderlik eden Jay Dickson, herkesin erişebileceği bir şey yapmak istediklerini ifade etti: "Çocuklar okulda kullanabilir. Hatta 78 yaşına giren annem bile kullanabiliyor. Amacımız, Mars'ı keşfetmekle ilgilenen insanlar için oluşan engelleri azaltmak."