NASA, karadelikten yansıyan ışık dalgalarını ses dalgalarına çeviriyor

NASA, karadelikten yansıyan ışık dalgalarını ses dalgalarına çeviriyor
NASA, kara deliklerin etrafında yankılanan ışık dalgalarının sonifikasyon tekniğiyle ses dalgalarına dönüştürüldüğünü gösteren bir video paylaştı. videoyu buradan izleyin

Kara delikler fikri astronomi ontolojisine girdiğinden beri, bu göksel fenomenlerin varlığının doğası ve davranışı hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmacılar ve uzay meraklıları arasında büyük bir hayranlık oluştu.

Cuma günü NASA, kara deliğin etrafındaki ışık yankılarını ses dalgalarına dönüştüren bir sonifikasyon tekniği kullandıkları bir video paylaştı. Böylece uzay ajansı bir bakıma ışık dalgalarını ses dalgalarına çevirerek elektromanyetik dalgaların karadeliklerin etrafında nasıl davrandığını daha kolay anlayabilir hale geldi.

NASA, videoyu Instagram'da paylaştı ve "Bu yeni sonifikasyon, bir kara delikten gelen "ışık yankılarını" sese dönüştürüyor.⁣⁣" açıklamasını yaptı.

NASA tarafından Instagram'da parçalanan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Videonun başlığında ayrıca "Karadelikler, ışığın (radyo, görünür ve X-ışınları gibi) içlerinden kaçmasına izin vermemekle ünlüdür. Ancak, çevreleyen malzeme yoğun elektromanyetik radyasyon patlamaları üretebilir. Dışarıya doğru hareket ederken, bunlar Arabanın farından gelen ışık huzmesinin sisten dağılması gibi, ışık patlamaları uzaydaki gaz ve toz bulutlarından yansıyabilir.⁣⁣"

NASA, viseüllerle birlikte bir video açıklaması yayınladı: "Dairesel kırmızı şeritler, yıldızlı bir arka planla çevrilidir. Mavi şeritler, kara delik sisteminin iç ve alt kısımlarını vurgular. Sonifikasyon sırasında, imleç, görüntünün merkezinden dışarı doğru hareket eder. X-ışınlarında algılanan ışık yankılarından geçerken (görüntüde Chandra tarafından mavi ve Swift tarafından kırmızı eşmerkezli halkalar olarak görülüyor), X'in algılandığını belirtmek için tik benzeri sesler ve ses seviyesinde değişiklikler var. -ışınlar ve parlaklıktaki değişimler.⁣⁣"

Videoda tasvir edilen kara deliğin konumu hakkında açıklama yapan NASA, bu sistemin Dünya'dan yaklaşık 7 bin 800 ışıkyılı uzaklıkta olduğunu ve kütlesi Güneş'in beş ile on katı arasında değişen bir kara deliğe ve içinde bir yoldaş yıldıza sahip olduğundan bahsetti. etrafındaki yörüngede, yoldaş yıldızdan madde soğuran bir kara deliğe ev sahipliği yapar. Bu malzemenin yönlendirildiği yıldız kütleli kara deliğin diski çevrelenmiştir.

NASA, yankılanan elektromanyetik dalgalar hakkında veri toplamak için kullanılan teleskopları da ortaya çıkardı. NASA, "Bu sonifikasyon, hem Chandra X-ray hem de Swift'ten gelen X-ışını verilerini sese çeviriyor. İki teleskoptan gelen verileri ayırt etmek için, Chandra verileri daha yüksek frekanslı tonlarla temsil edilirken, Swift verileri daha düşük."

Videoda kaydedilen elektromanyetik dalgaların spektrumu hakkında bilgi veren NASA, görüntünün X-ışınlarına ek olarak arka plandaki yıldızları gösteren Digitized Sky Survey'den gelen optik verileri içerdiğini belirtti. Optik ışıktaki her yıldız bir müzik notasını tetikler. Notanın ses yüksekliği ve perdesi yıldızın parlaklığına göre belirlenir.⁣

⁣⁣

Son Haberler