NASA, Mars'ta oksijen üretmeyi başardı!
NASA'nın Perseverance keşif aracındaki bir cihaz Mars'ta oksijen üretmeyi başararak bir ilki başardı MOXIE adlı cihazın ürettiği oksijen, bir astronotu birkaç saat kadar idare edebiliyor.
2021'in Şubat ayında Mars'a iniş yapan Perseverance aracı, 2 senedir Mars'ta oksijen üretmek için atmosferdeki karbondioksiti yaparken, sonunda bir aşamaya gelindi.
Bir astronot için 10 dakika boyunca yaklaşık 5 gram oksijenin yeterli olduğu ve daha büyük ölçekte üretimin insan yaşamını destekleyebileceği ve ayrıca gelecekteki keşifler sırasında roket yakıtı sağlayabileceği ifad ediliyor.
Yönetici Yardımcısı Pam Melroy konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, "MOXIE'nin etkileyici performansı, Mars'ın atmosferinden oksijen çıkarmanın mümkün olduğunu gösteriyor - gelecekteki astronotlara solunabilir hava veya roket itici yakıt sağlamaya yardımcı olabilecek oksijen" ifadelerini kullandı.
Mars atmosferinin yüzde 95'inin karbondioksit olduğu düşünüldüğünde, türev malzeme sıkıntısının yaşanacağı düşünülmüyor. Ancak süreci hızlandırmanın yollarının bulunması gerekiyor. Zira Kızıl Gezegeni fethetme yolundaki tek sorun bu da değil. Üzerindeki şiddetli soğuk (ortalama sıcaklık -62 °C) uzay giysisi olmayan bir insanı hızla dondurabilir ve aynı zamanda düşük atmosferik basınç kan dolaşımı sorunlarına yol açabilir. Ayrıca yüksek düzeyde kanserojen radyasyonu da unutmamak gerek.