NASA'nın Orion kapsülü aya ulaştı
Rekor kıran bir ay yörüngesine giden NASA'nın Orion uzay aracı, Pazartesi günü aya ulaştı, uzak tarafında yörüngede dolandı ve 128 kilometre (80 mil) yakınından geçti. Mürettebat modülü, üç test mankeniyle birlikte, yaklaşma gerçekleştiğinde ayın uzak tarafındaydı.
Kapsül Ay'ın arkasından Dünya'dan 375.000 kilometreden fazla uzakta çıkarken, yarım saatlik bir iletişim kaybı, Houston'daki kontrolörlerin önemli bir motorun fırlatılmasının planlandığı gibi gidip gitmediğini belirleyemediği anlamına geliyordu.
Geçen Çarşamba günü başlayan ve elli yıldır ilk kez bir kapsülün Ay'a gittiği 4,1 milyar dolarlık test uçuşunda önemli bir başarıya imza attı. İnsanlığın aya yaptığı ilk üç iniş, Apollo 11, Apollo 12 ve Apollo 14'ün tümü Orion tarafından uçuruldu.
O sabah erken saatlerde yayınlanan videoda, uzay aracı geçen Çarşamba günü Florida'nın Kennedy Uzay Merkezi'nden NASA'nın şimdiye kadar ürettiği en güçlü roketin üzerinde kalktıktan sonra son birkaç bin milini kat ederken, ay gittikçe büyüdü.
Uçuş direktörü Zeb Scoville, temasın devam etmesini beklerken, "Bu, uzun, çok uzun zamandır düşündüğünüz ve hakkında konuştuğunuz o günlerden biri" dedi.
Yerleşik kameralar, kapsül ayın gölgesinden çıkarken Dünya'nın bir resmini yakaladı ve onu karanlıkla çevrili mavi bir nokta olarak gösterdi.
Geniş, orantısız ay yörüngesine girecek kadar hız kazanmak için Orion, ayın etrafında sapan atmak zorunda kaldı. Her şey plana göre giderse, kapsül başka bir motor ateşlemesinden sonra Cuma günü o yörüngeye girmiş olacak.
Astronot için tasarlanmış bir uzay aracının kat ettiği en uzak mesafe rekoru, 1970 yılında Apollo 13 tarafından yaklaşık 250.000 mil (400.000 kilometre) olarak belirlendi. Bu rekor önümüzdeki hafta sonu Orion tarafından kırılacak. Ve önümüzdeki Pazartesi günü (433.000 kilometre) Dünya'dan 270.000 mile yaklaşarak seyahat etmeye devam edecek.
Kapsül, Dünya'ya dönmeden önce neredeyse bir hafta boyunca Ay yörüngesinde kalacak. 11 Aralık'ta Pasifik'te bir sıçrama olacak.
NASA astronotları 2025'te SpaceX'in Starship'iyle aya iniş girişiminde bulunana kadar, Orion'un aya iniş aracı olmayacak. Bununla birlikte, 2024 gibi erken bir tarihte, astronotlar ayın etrafında bir yolculuk için Orion'a bağlanacaklar.
NASA'daki yöneticiler, görevin nasıl ilerlediği konusunda heyecanlandılar. Geçen hafta sonlarında gazetecilere Uzay Fırlatma Sistemi roketinin ilk çıkışında oldukça iyi performans gösterdiğini bildirdiler. Ancak Kennedy Uzay Merkezi fırlatma rampasında 322 fitlik (98 metrelik) roket beklenenden daha fazla zarar verdi. Asansörün patlama kapıları, 8,8 milyon pound (4 milyon kilogram) kalkış itişinin gücüyle parçalandı.