NASA'nın yeni nesil Artemis roketi, Apollo'dan 50 yıl sonra kalktı
NASA'nın yükselen yeni nesil ay roketi, ilk uçuşunda Çarşamba günü erken saatlerde Florida'dan patladı. 50 yıl önce Apollo programının sona ermesinden bu yana ilk kez astronotları ay yüzeyine geri göndermeye büyük bir adım daha yaklaştı.
32 katlı Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi, Orion kapsülünü gemide astronotlar olmadan üç haftalık bir test yolculuğuna göndermek için Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden öğleden sonra fırlatma rampasından fırladı.
Fırlatma, ABD Uzay Ajansı'nın teknik engeller, arka arkaya kasırgalar ve uzay aracını hangarından fırlatma rampasına götüren iki gezi nedeniyle üçüncü girişimiydi.
Artemis roketi, SLS roketinin ve Orion kapsülünün birlikte ilk uçuşunu işaret ediyor.
NASA ile sözleşme kapsamında sırasıyla Boeing Co ve Lockheed Martin Corp tarafından inşa edilmiştir.
Aynı zamanda, uzay mekikleri ve Uluslararası Uzay İstasyonu ile alçak Dünya yörüngesine odaklanan NASA'nın Apollo sonrası insanlı uzay uçuşu programı için de büyük bir yön değişikliğine işaret ediyor.
Adını Antik Yunan av tanrıçası ve Apollon'un ikiz kardeşi Artemis'ten alan Artemis, 2025 gibi erken bir tarihte astronotları ay yüzeyine geri döndürmeyi hedefliyor.
1969'dan 1972'ye kadar altı Apollo görevi sırasında on iki astronot ayda yürüdü; bu, henüz insanları ay yüzeyine yerleştiren tek uzay uçuşuydu. Ancak Soğuk Savaş dönemi ABD-Sovyet uzay yarışından doğan Apollo, Artemis'ten daha az bilim odaklıydı.
Yeni ay programı, Elon Musk'ın SpaceX'i ve Avrupa, Kanada ve Japonya'nın uzay ajansları gibi ticari ortakları, Mars'a daha da iddialı insan yolculukları için bir basamak taşı olarak uzun vadeli bir ay üssü kurmak için görevlendirdi.
Artemis I geri sayımı, roketin dört ana R-25 motorunun ve ikiz katı roket iticilerinin kükreyerek harekete geçmesiyle zirveye ulaştı ve uzay aracını gökyüzüne doğru hızla gönderen ve Florida'nın merkezi Atlantik uzay kıyısı üzerinde gece gökyüzünü aydınlatan 8,8 milyon poundluk itme gücü üretti.
Roketlerin gümbürtüsü Kennedy Uzay Merkezi'ni sallarken, bir seyirci kalabalığı heyecanla tezahürat yapıp çığlık attı.
Fırlatmadan yaklaşık 90 dakika sonra, roketin üst aşaması, Orion'u 40.000 mil (64.374 km) yelken açmadan önce ay yüzeyinin 60 mil (97 km) yakınına getirecek 25 günlük bir uçuş için rotasında Dünya yörüngesinden çıkarmak üzere tasarlandı. ) ayın ötesinde ve Dünya'ya dönüş.
Kapsülün 11 Aralık'ta denize düşmesi bekleniyor.
(Reuters girdileriyle)