Çin'in Ay'daki yeni keşfi bilim insanları heyecanlandırdı

Çin'in Ay'daki yeni keşfi bilim insanları heyecanlandırdı
Çin'in Yutu-2 uydusu, ayın uzak tarafında bir başka büyüleyici keşif daha yaptı. Gezicinin panoramik kamerası, kuru gri tozun içinde parlayan iki küçük, bozulmamış, yarı saydam cam küre buldu.

Küreler, mantosunun bileşimi ve çarpma olayları da dahil olmak üzere ayın tarihi hakkında bilgi sağlayabilir. Yutu-2 için bileşim verileri mevcut değil, ancak bu doğal uydular gelecekteki önemli araştırma hedefleri olabilir.

Aslında, cam ayda nadir değildir. Ancak cam, silikat malzemeler yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında oluşur ve her iki bileşen de Ay'da kolayca bulunur.

Ay, geçmişte volkanik cam oluşumuna yol açan geniş volkanik aktiviteye sahipti ve meteorlar gibi daha küçük nesnelerin etkisi de camın oluşmasına neden olan yoğun ısı üretebilir. Sun Yat-sen Üniversitesi'nden gezegen jeolog Xiao Zhiyong ve Çin Bilimler Akademisi liderliğindeki bir bilim adamları ekibi, ikinci nedenin Yutu-2 tarafından gözlemlenen kürelerin nedeni gibi göründüğünü söyledi.

Yine de kesin olarak bilmek zor, çünkü şu ana kadar ayda bulunan camların çoğu Yutu-2 tarafından bulunan kürelerden farklı görünüyor. Ay'da çok sayıda küçük top vardır, ancak bunlar genellikle bir milimetreden daha küçüktür.

Yutu-2'nin küreleri çok daha büyüktür, çapı 15 ila 25 mm'dir. Ancak bu boyut tek başına onları benzersiz kılmaz. Apollo 16 görevi sırasında, ayın yakınında 40 mm çapında cam küreler bulundu. Bunların izi yakındaki kraterlere kadar izlendi ve aynı zamanda çarpma topları olduğu düşünüldü.

Dünya'da da bir çarpma sırasında oluşan muazzam ısı ve eriyerek havaya püsküren kabuk yüzünden pek çok küçük cam kürecikleri oluşabiliyor. Erimiş malzeme sertleşir ve minik cam boncuklar halinde geri düşer.

CHIP

Son Haberler