ABD Yüksek Mahkemesi Coinbase tahkim anlaşmazlığını görüşecek

ABD Yüksek Mahkemesi Coinbase tahkim anlaşmazlığını görüşecek
ABD Yüksek Mahkemesi, kripto para borsası Coinbase Global Inc'in, şirketin özel tahkime ait olduğunu iddia ettiği ve aralarında bir dolandırıcının hesabından para çalması üzerine dava açan bir kullanıcının da bulunduğu davaları durdurma teklifini dinlemeyi kabul etti.

Yargıçlar, Coinbase'e dava açan müşteriler tarafından önerilen iki toplu davanın, şirket hakimlerin kullanıcılarını iddialarını tahkime götürmeye zorlamayı reddeden kararlarını temyiz ederken ilerleyip ilerleyemeyeceğini değerlendirmeyi kabul etti.

Coinbase'in avukatlarından Neal Katyal yaptığı açıklamada, "Yüksek Mahkeme'nin temyiz başvurumuzu dinlemeyi kabul etmesinden memnuniyet duyuyoruz ve bu konunun çözüme kavuşturulmasını dört gözle bekliyoruz" dedi.

Federal Tahkim Yasası adı verilen bir ABD yasası, müşterilerin şirketlere karşı yasal taleplerini özel tahkimde takip etmek için imzaladıkları anlaşmaların sözleşme şartlarına göre uygulanmasını gerektiriyor.

İş grupları tahkimi mahkemede dava açmaya kıyasla daha hızlı ve verimli bir alternatif olarak nitelendiriyor. Davacıların avukatları ise tahkimin şirketlerin lehine olduğunu ve tüketicilerin daha büyük gruplar adına mahkemede toplu davalar açarak daha fazla güce sahip olabileceklerini ve daha geniş bir rahatlama elde edebileceklerini söylüyor.

Yüksek Mahkeme önünde söz konusu olan davalar arasında Kaliforniya'da, Coinbase hesabına bir dolandırıcıya erişim sağlaması için kandırıldığını ve daha sonra kendisinden 31.000 dolardan fazla para çaldığını söyleyen müşteri Abraham Bielski tarafından açılan bir dava da yer alıyor.

Bielski, Elektronik Fon Transferi Yasası'nın şirketin müşterilerin çalınan kripto paralarını geri ödemesini gerektirdiğini savunarak Coinbase'e dava açtı.

Kaliforniya'da görülen bir başka davada ise eski Coinbase kullanıcıları, katılımcılara Dogecoin kripto para biriminde 1,2 milyon dolara varan ödüller kazanma şansı sunan bir çekilişe katılmak için şirket tarafından 100 dolar veya daha fazla ödeme yapmaları için kandırıldıklarını iddia ederek dava açtı.

Her iki davada da hakimler, şirketin kullanıcı sözleşmelerinin gerektirdiğini iddia ettiği gibi Coinbase'in müşterilerini davalarını tahkimde takip etmeye zorlamayı reddetti.

Coinbase, San Francisco merkezli 9. ABD Devre Temyiz Mahkemesi'nden, temyiz başvurularını sürdürürken davayı duruşma mahkemesi düzeyinde beklemeye almasını istedi, ancak mahkeme taleplerini reddetti.

Coinbase'in Yüksek Mahkeme'den davaya bakmasını istemesinin ardından, bir duruşma yargıcı şirketin temyizi devam ederken çekiliş davasındaki işlemleri durdurdu, ancak Coinbase bu kararın Yüksek Mahkeme temyizini engellememesi gerektiğini savundu.

Bielski'nin avukatı Hassan Zavareei yaptığı açıklamada, davanın Yüksek Mahkeme'ye "dava açmak yerine tahkimi tercih etmek için yeni kurallar geliştiren" alt mahkemeleri düzeltme şansı sunduğunu söyledi.

"Coinbase gibi şirketler tüketicileri tahkime zorlamaya çalıştığında ve bölge mahkemeleri bu girişimi reddettiğinde, bu şirketlerin Federal Tahkim Yasası'nda hiçbir yerde görünmeyen özel otomatik ertelemeler yoluyla davayı yavaşlatmasına izin verilmemelidir" dedi.

Çekiliş davasında Coinbase kullanıcılarının avukatı olan David Harris, davadaki soruyu ele almayı dört gözle beklediklerini ve "ülke çapında birçok hukuk davasında davacılar için olumlu bir sonuç elde etmeyi umduklarını" söyledi.

Son Haberler