Bir çırpıda emekli oluyorsunuz! SSK, Bağkur, 4C'li fark etmiyor! 2100 gün önce erken emeklilik hakkı geldi

Bir çırpıda emekli oluyorsunuz! SSK, Bağkur, 4C'li fark etmiyor! 2100 gün önce erken emeklilik hakkı geldi
Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son günlerde görüşülen EYT yasası için düzenlemenin meclise gelerek son kararın verilmesi bekleniyor.

2100 gün önce erken emeklilik hakkı geldi! Bir çırpıda emekli oluyorsunuz! SSK, Bağkur, 4C'li fark etmiyor - Bu düzenleme ile 4A, 4B veya 4C'li olarak çalışan kadınlara 6 sene erken emekli olmanın yolunun açılacağı ifade ediliyor. Bu konuda açıklanan kararlar bulunuyor olmasına karşın henüz EYT konusunda somut bir adım atılmış değil. Bu adımların atılması için meclisten kararın çıkması gerekiyor. EYT’liler bu görüşmelerde de kararın çıkmaması durumunda sonucun ne olacağını merak etmeye başladı.

Uzunca bir süredir ülkenin gündeminde olan EYT’de artık yavaş yavaş sona yaklaşılmaya başladı ama yine de kararın çıkmaması insanların bu konuda rahat olmalarını engelliyor. Bu konuda kısa süre önce verilen müjdelerin ardından bir an önce düzenlemelerin yapılması ve EYT konusunda sona ulaşılması isteniyor.

EYT’de avantajlı olmak isteyenler bunu yapsınlar

8 Eylül 1999 tarihinde ilk olarak sigortalı olarak işe girenler ve öncesinde sigortalı olanlar için yapılacak olan yasal düzenleme ile ilgili olarak 5 bin prim gününün doldurulması kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl emeklilik süresi şartı emekli olma hakkı elde etmektedir.

EYT ile ilgili olarak yapılacak olan yasal düzenleme sadece ilk işe giriş tarihi olan 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişileri kapsamaktadır. Bu kişilerin de prim gün şartını doldurması da zorunlu olmuştur. Bazı kişiler işe giriş tarihini doldurmuş olmasına rağmen eksik prim günü şartı nedeni ile emeklilik hakkı kazanamamıştır. Çalışan kadınlara erken emeklilik müjdesi geldi. Doğum borçlanması yapan kadınlar emeklilik süresini 6 sene erkene çekebilmektedir.

Doğum borçlanması nedir ve şartları nelerdir?

Çalışan kadınların doğum yapmaları durumunda onlara çeşitli haklar verilmektedir. Çalışma hayatında yer alan kadınların haklarının korunması ve kadınların çalışmaya devam etmelerini teşvik etmek amacı ile kadınlara yönelik çeşitli haklar sunulmaktadır. Bu kapsamda sigortalı olarak çalışan kadınlara doğum borçlanması yapma hakkı verilmiştir.

Kadınların bu hakları elde edebilmesi için doğum yapmadan önce sigortalı olarak işe girişinin yapılmış olması yeterli olmaktadır. Doğum nedeni ile çalıştığı dönemde işten ayrılan ve adına sigorta primi ödenmeyen kadınların bu süreyi borçlanması söz konusu olmaktadır. Kadınların doğum döneminde ödenmeyen primlerini ödemeleri durumunda emeklilik hakkını erkene çekmeleri mümkün olmaktadır. Doğum yapan ve çocuğu yaşayan kadınlara verilen bu hakta çocuk başına 2 sene olmak üzere toplamda 6 sene borçlanma yapılabilmektedir. Bu 6 yılın priminin ödenmesi durumunda emekliliği 2160 gün erkene çekebilmek mümkündür.

Son Haberler