Daha önce kredi çekenler dikkat! O paralar geri ödenecek: Başvurana para iadesi yapılıyor
Bankalardan alınan ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi gibi çeşitli kredi türlerinde hayat sigortası yapılması uygulaması, hem vatandaşları hem de bankaları güvence altına almaktadır. Bu uygulama, vatandaşların kredi kullanırken riskleri en aza indirgemek ve beklenmedik durumlar karşısında maddi güvence sağlamak amacıyla devam etmektedir. Hayat sigortası, kredi alan kişinin vefat etmesi durumunda kredi borcunu ödemektedir.
Bu prosedürle ilgili olarak değişiklikler gündeme gelmiştir. Devam eden ve hayat sigortası devam eden kredi alan kişiler, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden başvuruda bulunarak hayat sigortası poliçesinin iptal edilmesini ve primin belirtilen hesap numarasına yatırılmasını talep edebilirler.
BAŞVURU NASIL YAPILMAKTADIR?
Turkiye.gov.tr'ye giriş yaptıktan sonra "Hayat Sigortası Poliçe ve Tazminat Bilgileri Sorgulama"yı arama kısmına yazarak, hayat sigortalarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Her bir hayat sigortası için "Detaylı Bilgi" seçeneğini tıklamanız gerekmektedir.
Karşınıza çıkan ekranda, "Poliçe Durum" bölümünde "Yürürlükte" yazması önemlidir. Eğer "Yürürlükte" yazısı görünmüyorsa, hayat sigortası primini geri alamayacağınız anlamına gelir.
Bu adımdan sonra, sigorta şirketi, poliçe veya sözleşme numarası gibi bilgileri not almanız gerekmektedir. Ardından, Turkiye.gov.tr'de arama kısmına "Sigortacılık ve Özel Emeklilik Şikayet Başvuru ve Takibi"ni yazarak, "Yeni Başvuru" sekmesini seçmelisiniz. Rehberi takip ederek başvurunuz için gerekli adımları tamamlayabilirsiniz.
Başvuru bilgileri kısmında mail adresi ve telefon numarası gibi bilgileri girdikten sonra "Başvuru Konusu" olarak "Hayat"ı seçmeli ve "İlgili Kurum" kısmında sigorta şirketini işaretlemelisiniz. Ayrıca, "Poliçe/Sözleşme numarasını" da belirtmeli ve "Başvuru metni" kısmına "../../.... tarihinde ... Bankası'ndan çektiğim krediyle beraber şahsıma imzalatılan ... poliçe numaralı ... Sigorta Şirketi'ne ait sigorta poliçesinin iptal ve tutarının TR ... IBAN numarasına yatırılmasını talep ederim." şeklinde bir yazı yazmalısınız. Eğer daha önce hayat sigortasıyla ilgili yargı süreci yaşanmamışsa, "Yasal Süreç Durumu" kısmını "Hayır" olarak işaretlemelisiniz. Böylece başvurunuzu tamamlamış olursunuz.