Dolar borcu olanlar şimdi hapı yuttu! Selçuk Geçer'in dolar tahmini uyku uyutmayacak
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, dolar borcu olanların uykularını kaçırabilecek bir açıklama yaptı. Geçer, medya platformunda yayınladığı yazıda dolar-TL kurunu değerlendirerek doların yıl sonunda ulaşma durumu olabilecek rakamı açıkladı. Uzun süredir siyasi nedenlerden dolayı baskı altında kalan doların bir şekilde gerçek değerine yani birikimli enflasyon değerine ulaşacağını vurgulayan Geçer'in hazrıladığı makalesi ise "Dolar Diyorum Diyorum" başlığını taşıyordu.
Dolar kurunun 42 lira olacağını söyşeyen Selçuk Geçer, "Bu arada 42 lira aslında son derece iyimser rakamdır. Hesaplamalar TÜİK resmi enflasyonuna göre yapılmaktadır. Bunun ne kadar gerçekçi olduğu e ENAG'ın veya bizim gerçek enflasyonumuzun gerçekten işin içinde olması halinde bunun nereye varacağını bir düşünün" dedi.
"Ya kıtlık ve karaborsa ortadan kalkacak, ya da..."
Selçuk Geçer; bu arada doların da diğer emtialar gibi enflasyonla ilişkili olduğunu ve ülkenin para biriminin gerçekte enflasyon oranı üzerinden değer kaybetmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Aslında bu sadece ülke için değil, kaçınılmaz durum. dolar değil, aynı zamanda tüm ürünler için. Bir ürünün fiyatını enflasyon eşdeğerinin altında tutmaya çalışırsanız kıtlık ve karaborsa ortaya çıkar veya büyük delikler ortaya çıkar”
"42 LİRA POZİTİF BİR SAYIDIR"
Ünlü ekonomist, “Dolar 42 olacak diyorum” başlıklı yazısında şu tespitlere yer verdi:
"Dolarda 42 lira aslında iyimser bir rakam. Hesaplama TÜİK'in resmi enflasyonuna göre yapılıyor. Düşünün ne kadar gerçekçi, ENAG ya da reel enflasyon da dahil edilse nereye gider. Kısaca göre bile değil. TÜİK enflasyonu ikna edici, dolar kalıcı, bu arada euro, İngiliz sterlini ve diğer tüm dövizler için de aynı şey geçerli. Peki o zaman neden birikmiş enflasyon karşılığında dövizin bulunduğu yere gitmesini istemekte ısrar ediyorum?
Faiz kararının ardından Türk Lirası (TL) yüzde 6,5 oranında değer kazandı. Dolar/TL kuru 27,25'ten 25,20'ye düştü. Haftayı 26 liranın üzerinde kapatmasına rağmen artış hızı yavaşladı. Şu soru da soruluyor: "Kur neden daha da arttı?" Çünkü belirsizlik devam etmekte..
Uygulanan bu kötü politikanın ardından;
- En düşük Merkez Bankası rezervleri ve hatta net rezervler azalıyor.
- Bütçe borç bataklığına sürüklenen bir kara delik durumuna gelir.
- Hayalde uzun vadeli borç görmek, kısa vadeli tefecilere yüksek faiz ödemek zorunda kalmak
- Faiz gideri anapara maliyetini aşıyor
- CDS'nin patlaması
- Dış ve iç kredi maliyetini artırılması
- Patlayan dış ticaret açığı ve cari açık
- Faiz ekonomisi yerine tercihli ekonomiye geçiş
- Kredi notlarının çöp seviyesine düşmesi
- Gizli işsizlikte artış
- Vergi ve borç bataklığıyla işletmeyi iflasın eşiğine sürüklenme
- Merkezi bütçe ilk yarıyılda artırılamaz
Bu söylentiler ortadan kaldırıldığında ve güven yeniden sağlandığında gelecek güzel olmalı. Faiz artırımlarının devam etmesi piyasa güvenini yeniden sağlıyor. Hala bilinmeyen bir durum var, o yüzden volatilite devam ediyor. Örneğin dolar/TL kuru 26 ile 27 lira arasında dengelenebiliyor. Belirleyici faktör yine enflasyon olacak.
“EYLÜL AYINA ÖZEL PROJE”
Yabancı yatırımcılar artık ekonomi politikası izliyorlar. İkna olduktan sonra nüfuz hızlarını artırabilir. Ekonomiyi yönetmenin önceliği yabancı yatırımcıları ikna etmiş gibi görünen enflasyondur. Zira Maliye Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden kısa ve net mesaj yayınladı: “Kararlıyız! Artık yabancı yatırımcılara destek olma zamanı. Özellikle teşvik programına Eylül ayında destek verilmesi bekleniyor.