Emekli maaşını yükseltmek için bu formülleri deneyin! 8 kural ile ömür boyu yüksek maaş alabilirsiniz: İşte ipuçları

EYT düzenlemesinin ardından Türkiye’nin 81 ilinde milyonlarca emekli olan vatandaş maaşlarını almaya başladılar. Ama daha yüksek maaş almak istiyorsanız bunları yapın. İşte detaylar…
YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI ALMAK İÇİN BUNLARI YAPIN. EMEKLİ OLDUĞUNUZDA MAAŞINIZDAN ŞİKAYET ETMEMEK İÇİN BUNLARI MUTLAKA YAPMALISINIZ: YÜKSEK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YAPILMASI GEREKEN 8 KURAL
Milyonlarca emekli maaşlarını almaya başlıyor ve birçok işçi de emekliliği dört gözle bekliyor. Herkes düşük emeklilik hakkından memnun değil. Ancak emekli olduktan sonra da yüksek gelir elde etmek mümkündür. Faruk Erdem yüksek emekli maaşı için 8 altın kuralı açıkladı. Bunu yapmadan emekli olmayın. İşte büyük bir emekli maaşı almak için çalışırken uyulması gereken sekiz kural.
EYT düzenlemesinden sonra milyonlarca kişi başvuru üzerine emekli maaşı almaya başladı. Yüzbinlerce kişi bu düzenlemeden faydalanmak için bonus günlerin dolmasını bekliyor.
Ancak, birçok emekli düşük ücretlerden memnun değil. Ancak, emekli olmadan önce aldığınız emekli aylığını artırmanız mümkündür. Ancak bunun için asgari ücretin üzerinde bir maaş gerekiyor. Bu dönemi kaçıranlar için bu üç buçuk yıl en önemlisi. SSK'ya son 3,5 yıl içinde girmiş olmanın BAĞ-KUR'a girmiş olmaya göre avantajı vardır.
Faruk Erdem, emekli olmadan önce iyi bir maaş almak için uyulması gereken sekiz kural yazdı. Detaylar burada:
BORDRO ÇOK ÖNEMLİ
Emekli maaşlarının hesaplanmasında en önemli parametre prime esas gelirdir. Yani bordroda görünen brüt maaştır. Bu ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. Bu nedenle asgari ücretin üzerindeki maaşlar, emekli maaşlarını ve gelecekteki emeklilik ikramiyelerini olumsuz etkilemektedir. Brüt maaş sadece aylık maaş değildir. Normal yemek ödeneğinden ikramiyelere kadar tüm ödemeler maaş bordronuzda brüt maaşınıza eklenmelidir. Lütfen bunun yapılıp yapılmadığını kontrol edin. Gerçek maaşınız görünmüyorsa lütfen ALO 170'e bildirin.
ASGARİ ÜCRET DETAYI
Emekli maaşının her yıl artması için brüt maaşın asgari ücretin üzerinde olması çok önemlidir. O zaman yıllık 60-70 liralık bir kazanç sağlanabilir.
TAVANDAN ÖDEME AVANTAJI
Primlerinizi kendiniz ödüyorsanız, yani BAĞ-KUR üyesiyseniz veya herhangi bir sigortanız varsa, mümkün olduğu kadar üst limite kadar ödemeye çalışın. Daha önce, maaş sınırı toplam asgari ücretin 6,5 katıydı. 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle 7,5 katıdır.
İKİ YERDE SİGORTALI OLMAK
Mümkünse iki yerde sigorta yaptırın. Hem BAĞ-KUR hem de SSK (4A) olabilir. SSK'yı iki ayrı iş istasyonunda da kullanabilirsiniz. Aynı anda iki yer için sigorta yaptırırsanız sigorta prim geliri eklenecek ve pahalıya patlayacaktır.
ÇALIŞMA ŞARTLARI ÖNEMLİ
Emekli maaşınızın artması için hangi şartlarda çalıştığınız önemlidir. Aynı işte aynı süre için çalışan ancak farklı gelirlere sahip iki kişinin de farklı emekli maaşları olacaktır. Ayda 30 prim gününüz olduğundan emin olun. Bazı işverenlerin daha az raporlama günü vardır. E-devletteki hizmet kayıtlarını sürekli gözden geçirin. Lütfen herhangi bir hileyi ALO170'e bildirin.
SON 3.5 YIL DETAYI
Emeklilik planlarınızı önümüzdeki birkaç yıla bırakmayın. Ne kadar erken hareket ederseniz, o kadar çok kar elde edersiniz. Zamanınız kısıtlıysa, bu üç buçuk yılı akıllıca kullanın. Bu dönemde büyük ikramiyeler yatırın.
SSK'LI OLMAK DAHA AVANTAJLI
SSK'ya son 3,5 yıl içinde girmiş olmanın BAĞ-KUR'a girmiş olmaya göre avantajı vardır. Bu nedenle SSK şartlarında emekli olabilir ve yüksek maaş alabilirsiniz.
BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNAN KİŞİLER
Emekli maaşı için başvururken lütfen eş ve çocuklar gibi bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin tam sayısını belirtin. Bu kişilerin emekli maaşınız üzerinde de olumlu bir etkisi vardır.