Emeklilikte prim hesabı değiştiriliyor! 3600-4800-7200 gün prim hesabında yeni dönem: SGK yaş gün tablosu…
Emeklilik tablosu, farklı ülkelerde ve sosyal güvenlik sistemlerinde değişen birtakım kriterlere dayanmaktadır. Genellikle yaş, hizmet süresi ve prim ödeme koşullarının yerine getirilmesi, emekli olmak isteyenler için önemli bir rol oynar. Bu kriterlere uyan bireyler, emeklilik hakkını kazanarak belli bir emeklilik aylığı alabilirler. Ayrıca bazı durumlarda erken emeklilik de mümkün olabilmektedir.
Yeni emeklilik sistemleri, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ve ev hanımlarının emeklilik hakkını kazanmasını amaçlayan çalışmalarla geliştirilmektedir. Aynı zamanda küçük esnafın prim süresinin düşürülmesi de bu sürecin bir parçasıdır.
Özellikle prim günü yeterli olmayan ancak yaşları nedeniyle emeklilik hakkını kullanamayan bireyler, "yaştan emekli" olma fırsatını değerlendirebilirler. Bu kapsamda, ilk sigorta başlangıç tarihine bağlı olarak değişen şartlarla, örneğin 10 yıl (3600 gün) prim ödeme koşuluyla emeklilik elde etmek mümkündür.
Yaştan emeklilik, prim gün sayısı yeterli olmayan fakat yaş kriterini tamamlayan bireylere yönelik bir imkandır. Daha düşük prim ödeyerek emeklilik hakkını kullanmak da mümkündür. Hatta sadece 10 yıl çalışmış olan bir kişi bile, erken yaşta sigorta başlangıcı yaparak yaştan emekli olabilir.
Yaştan emeklilik, belirli bir yaşa ulaşmış ancak gerekli prim ödeme süresini tamamlayamamış kişilere sunulan bir alternatiftir. Prim gün sayısı yetersiz olduğundan normal emekli olamayan fakat yaş kriterini tamamlama fırsatı olmayan bireyler, yaştan emeklilik hakkını kullanabilirler.
Yaştan emeklilik koşulları, ilk kez sigorta başlangıç tarihine göre farklılık göstermektedir. Örneğin, 9 Eylül 1981'den önce ilk kez sigortalı olan kadınlar ve 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı olan kadınlar, 50 yaşında ve 3600 prim günüyle emekli olabilirler. Benzer şekilde, 9 Eylül 1976'dan önce ilk kez sigortalı olan erkekler ve 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı olan erkekler, 55 yaşında ve 3600 gün primle emekli olabilirler.
Daha sonradan sigortalı olan bireyler de 3600 gün prim ödeme şartını sağlayarak 10 yılda emekli olabilirler. Bununla birlikte, 15 yıl sigortalılık süresini de yerine getirme gerekliliği bulunmaktadır. Daha sonradan sigorta başlangıcı yapan bireyler için ise yaş haddi de yükselmektedir. Örneğin, 1 Ocak 1990 tarihinde sigorta başlangıcı yapan bir erkek çalışan, 3600 gün primini 1 Ocak 2018'de tamamlamışsa, 15 yıl sigortalılık süresini ve 60 yaşını tamamlama koşuluyla yaştan emekli olabilir.
Ayrıca, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olan bireyler için yaştan emeklilikte 3600 gün prim yetersiz olabilmektedir. Bu durumda, yaştan emeklilik için 4500 gün prim yani 12.5 yıl çalışmış olma, 25 yıl sigortalılık süresi ve kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurma koşulları gerekmektedir. Bu nedenle yaştan emeklilik şartları bireyden bireye değişkenlik gösterebilmektedir.