Maaş zamları sonrası bir müjde daha! Yeni sosyal haklar devreye girdi: TOKİ’den ev sahibi olmak, ek gösterge…
Normalde GSS prim borcu olanlar sağlık hizmeti almakta zorlanıyordu, çünkü SGK üzerinden hizmet alamıyorlardı. Ancak yeni düzenlemeye göre, GSS borcu olanlar bu yıl sonuna kadar devlete ait ve devlet üniversitelerine ait hastanelerden sağlık hizmeti alabilecekler. Bu durum, borçlu kişilere sağlık hizmetine erişimde kolaylık sağlıyor. İşte detaylar...
PRİM BORCU OLANLAR SAĞLIK
Hükümet, 2024 yılı için memurlara ve memur emeklilerine yüzde 15+10 oranında zam teklifi sunarken, aynı zamanda 6 önemli müjdeyi duyurdu. Bu müjdeler arasında Toplu Konut İdaresi konutlarında memurlara öncelik verilmesi, lojmanlarda engelli kamu çalışanlarına öncelik tanınması, birinci derece memurların tamamına 3600 ek gösterge verilmesi, disiplin affı çalışmasının yapılması, Mobbing İzleme Kurulu'nda memur temsilcisinin yer alması, görevde yükselme sınavlarının düzenli aralıklarla yapılması ve yıllık izinler dışında hac izni verilmesi yer alıyor. İşte diğer ayrıntılar...
Toplu sözleşme görüşmelerinin üçüncü toplantısı, yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisi için mali ve sosyal haklarının belirleneceği bir dönemde yapıldı. Kamu İşveren Heyeti, Memur-Sen, Türkiye Kamu Sen, KESK ve hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, hükümetin ikinci zam teklifini açıkladı. Buna göre, 2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam önerildi. 2025 için ise zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 olarak belirlendi. Pazartesi günü sunulan teklif, iki 6 aylık dönem için her biri birer puan artırılmış oldu. 2025 yılı için ilk 6 ayda yüzde 6, ikinci 6 ayda ise yüzde 5 olan teklif ise değişmedi.
Hükümetin bu zam teklifi ve müjdeleri, memurlar ve memur emeklileri arasında merakla takip edilen bir konu olmuştur. Zam oranlarının yanı sıra, sunulan ek haklar ve düzenlemeler de memurların mali ve sosyal durumunu etkileyecek önemli adımlardır. Bu gelişmeler, kamu çalışanlarının geleceğini şekillendirecek unsurlar olarak dikkat çekiyor.
Bakan Vedat Işıkhan, 2024 yılı Ocak ayındaki enflasyon tahminlerine dayanarak, kamu personelinin yüzde 43'lük bir artış beklediğini ve 2024'ün ikinci 6 aylık dönemiyle birlikte kümülatif artışın yüzde 57'ye ulaşacağını açıkladı. Bu zam teklifine ek olarak, 6 önemli müjde daha verildi. Bunlar arasında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarında memurlara öncelik, lojmanlarda engelli kamu çalışanlarına öncelik, birinci derece memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, disiplin affı çalışması, Mobbing İzleme Kurulu'nda memur temsilcisi yer alması, görevde yükselme sınavlarının düzenli aralıklarla yapılması ve yıllık izinler dışında hac izni verilmesi bulunuyor.
Bakan Işıkhan, tekliflerinde enflasyon oranı, ekonomik büyüme ve kamu maliyesinin sürdürülebilirliği gibi faktörleri göz önünde bulundurduklarını vurgulayarak, memurların yaşam standartlarını yükseltmeyi ve satın alma güçlerini artırmayı amaçladıklarını belirtti.
Sadece mali değil aynı zamanda sosyal haklar konusunda da önemli tekliflerin olduğunu dile getiren Bakan Işıkhan, 11 farklı hizmet kolunda 323 madde üzerinde anlaşmaya varıldığını ve memurlar için birçok kazanımı içeren maddelerin bulunduğunu ifade etti.
Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vaatleri arasında yer alan 1. dereceye sahip tüm kamu görevlilerine 3600 ek gösterge getirilmesi konusunda çalışma yapacaklarını duyurdu. Bu gelişmeler, kamu personelinin mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi ve yaşam standartlarının artırılması açısından önemli adımlar olarak görülüyor.