Ünlü ekonomistten ezber bozan dolar tahmini! O rakama kadar yükselecek: Doları olanlar dikkat
Yatırım yapmak isteyen vatandaşlar ya da elinde doları olanların en çok merak ettiği konu dolar kurunun ne kadar yükseleceği oldu. Konuyla alakalı Ünlü Ekonomist Remzi Özdemir’den bir açıklama geldi. Detaylar haberimiz de…
REMZİ ÖZDEMİR’DEN DOLAR İÇİN ŞOK TAHMİN: YÜKSELİŞ NEREYE KADAR?
Ekonomi muhabiri Remzi Özdemir, dolar kuru hakkında çok sarsıcı bir tahminde bulundu. Doların ne kadar değer kazanacağına bağlı olarak Türkiye'nin üç seçeneği olduğunu söyledi. Detaylar burada:
Salı günü döviz kuru dalgalı bir seyir izliyor. USD/TL, EUR/TL ve GBP/TL kritik seviyelerin üzerinde tutunuyor. Peki Salı günü döviz kuru ne olacak? USD/TL, 13:35’ten itibaren ise 23.60 seviyesinde olacaktır. USD/TL gün içinde 23.41'e gerilemeden önce 23.67'ye yükseldi. USD/TL % -0,04 değişim kaydetti.
Euro/TL, 13:35 saati itibari ile yüzde 25.78'dir. EUR/TL gün içinde 25.92'ye kadar yükseldi ve 25.67'ye geriledi. EUR/TL %-0,24'lük bir değişim gördü.
Sterlin/TL, 13:35'ten itibaren 30.20 seviyesinde işlem görüyor. GBP/TL, 30.16'ya gerilemeden önceki gün 30.38'e yükseldi. GBP/TL %-0.11 hareket etti.
Ekonomi yazarı Remzi Özdemir, doların seçim sonrası devam eden rallisine ilişkin etkileyici bir analiz yaptı. Özdemir, Türkiye'nin yeni ekonomik rejiminin dolar avı taktiklerini eleştirerek, doların çökmesi için üç olasılığa işaret etti.
Seçim kampanyasına 20 liranın biraz altından başlayan dolar, kısa sürede 23 liranın üzerine çıktı. Bu dolar yükselişi yine aynı soruyu gündeme getirdi.
Tırmanış ne kadar sürüyor? Kafanızı vurduktan sonra Türkiye yükselmeye devam ediyor gibi görünüyor, ancak işaretleri okumak ve bu soruyu cevaplamak en iyisidir. İşaretler bize ne söylüyor:
İlk işaretler yeni bir ekonomik rejime işaret ediyordu. Bu yönetime iyi bakmak lazım.
MEHMET ŞİMŞEK EKONOMİYİ DÜZELTEBİLİR Mİ?
Yönetim Mehmet Şimşek ve Amerika'dan getirdiği kadın. Mehmet Şimşek önce ne yapabilir? Tansu Çiller döneminde Maliye Bakanlığı'nda devlet müsteşarlığı yapan Osman Ünsal, o dönemde kurtarıcı olarak anılmıştı. 1994'teki benzer bir kriz sırasında uçaktan poz vermiş, taşıdığı Bond çantasını göstermiş ve "Samuray parası geliyor" demişti. Tabii ki Japon sermayeli samuray Türkiye'ye gelmemiş ve ülke iflasın eşiğine gelmişti. Şimdi Mehmet Şimşek de benzer bir yolculuğa çıkıyor. Rota bu kez Körfez Ülkeleri ve Londra üzerinden geçiyor. Mehmet Şimşek'in uçakta Bond çantasıyla Osman Ünsal gibi poz verip vermeyeceği bilinmiyor ama spekülasyonlar var.
Körfez'den 20-30 milyar dolar ve Londra'dan 40 milyar dolar getirecek. Yeni gelişen merkez bankası başkanı Hafize Hanım elbette boş durmuyor. Uzun yıllar ABD'de CEO olarak çalıştı, 1-2 bankadan 5-10 milyar dolar, yılsonuna kadar 30-40 milyar dolar turizm geliri getirdi. Bu, krizin sonunu işaret eden senaryodur. Yapabildin mi? imkansız! Burada tanıtılan madeni para öyle bir madeni para değil. Dünya dolar sıkıntısı çekerken bu rakamlara ulaşmak kolay değil.
Mehmet Şimşek bakan oldu diye neden Körfez ülkeleri parayı versin? Parayı ortada mı buldular? İnsanlar bu kadar çılgın mı? Körfez sermayesi önce Türkiye'de edindiği bankalara yatırım yapmalı. Yıllardır kendi bankalarından bir kuruş sermaye toplamadılar. Mehmet Şimşek, onlara ne taahhüt edecek ki paralarını kasası ekside olan bir ülkeye getirsin.
AVRUPA'DAN PARA AKIŞI OLUR MU?
Gelelim Londra’ya. Şimşek daha önce tanıdığı fon yöneticilerine ne diyecek? “Hans, Sam, Henry, Tony, Coni ve Frank Türkiye’de büyük bir pasta var paranızı getirin” mi diyecek? Başkalarının parasını yöneten ve sıkı denetlenen bu fonların yöneticileri “Mehmet bizi çağırdı” diye koşarak Türkiye’ye milyarlarca dolar mı sokacak? Yok öyle bir dünya. Bu fonların Türkiye’ye gelmesi için önce yapısal reformların yapılması lazım. Yani başka hukuk reformu. Yani adam bilecek ki, başım sıkıştığında Türk mahkemeleri beni korur diye. En önemlisi yarın istediği zaman parasını alıp gidebileceğini bilmeli.
Londra Swap piyasası, yabancıların TL'ye %800-1.000 faiz ödemesi nedeniyle kapalı. Diyelim ki bu kanalı açtınız. Mağazanın artık kapanmayacağını garanti edebilir misiniz? Seçilmiş bir yetkili var, o da Erdoğan. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mehmed Şimşek'i eskisi gibi bir daha görevden almayacağını kim garanti edebilir? Peki Şimşek ne yapıyor? Ya da neyiniz var Tek bir silahınız var, o da faiz. Yani dövize karşı faiz silahı var. Bu, NASI'yi geçersiz kılar ve ilgiyi artırır. Faiz oranları yükselirse daha fazla dolar gelir mi? Tabiki yapacağım! Kısa vadeli vur-kaç fonlarının devreye girdiği yer burasıdır. Biraz daha Türkiye'nin kanını emmeye geliyorum. Bu, daha fazla vergi ödediğimiz ve bu insanlar için çalıştığımız anlamına gelir. Şimdi, bu işaretler göz önüne alındığında, kendime soruyorum. "Sizce dolar düşer mi?" Ekonomi yazarı Remzi Özdemir bu soruyu net bir şekilde yanıtlıyor.
Düşmez! Özdemir, doların yükselişinin devam edeceğini ve Türkiye`nin IMF'ye gitmek zorunda kalabileceğini söylüyor.
Yakın zamanda Milli Gazete'de yayınlanan bir makalesinde Özdemir, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmasının üç yolu olduğunu savundu.
IMF faiz oranlarını yükseltir ve doları oynak hale getirir. Özdemir, bu üç seçeneğin Türkiye'de dar gelirlilerin hayatını zorlaştıracağını ve yoksulluğun artmasına yol açacağını vurguluyor. Özdemir, "Bilinçsiz bir yönetim modelinin Türkiye'ye maliyeti çok yüksek olacaktır" dedi. Sayın Özdemir'in yazısının bir bölümü şöyle:
TÜRKİYE YENİDEN IMF'İN KAPISINI ÇALABİLİR!
"IMF: Türkiye acil olarak Uluslararası Para Fonu IMF'ye gidebilir. Sonuçta gurur yapmanın bir alemi yok. Sen bu fonun üyesisin ve çok ucuz kaynak bulabilir Türkiye. Türkiye'nin acil olarak 30 milyar dolar civarında bir para girişine ihtiyacı var. Bu parayı IMF'den ancak alabiliriz. Tabii ki IMF yapısal reform isteyecektir. Bağımsız bir Merkez Bankası. Bu da bu iktidarın hesabına gelmez. Gelse de \"IMF bizden borç istedi\" sözü bu hesabı bozuyor. Yıllarca sen meydanlarda \"IMF bizden borç istedi\" de sonra IMF’nin kapısına git. Bunu yapamaz. Yapsa bile son çare olarak yapar. Yine de çok zayıf bir olasılık.
FAİZ YÜKSELTME
İkinci çözüm, faiz oranlarını yükseltmektir. Merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesi çok önemli. Çünkü aynı zamanda dünyaya bir sonraki mesajı da vermiş olacağız. "Faiz oranlarının enflasyona neden olduğu şeklindeki saçma teoriyi terk ettik. Şimdi faiz oranları enflasyonu aşağı çekiyor." Ama bu bile kolay değil. Çünkü faiz oranlarının yükselmesi ekonominin daralması anlamına gelir. Küçülen bir ekonomi daha fazla işsizlik demektir. İşsizlik oranı ne kadar yüksek olursa, sosyal patlama riski de o kadar artar. Bu da bu iktidarın hesabına gelmez.
DOLARI SERBEST BIRAKMA
Üçüncü bir çözüm, doları dalgalandırmak olacaktır. Yani döviz rezervleri eksi 50 milyar dolara indiğinde merkez bankası artık doları koruyamayacağını açıklayacak ve piyasa ne yaparsa yapsın doların değerini kabul edeceğini açıklayacak. Sonuç olarak, dolar hızla değer kazanacaktır. Bu ithalatı azaltacak ve cari açığı ortadan kaldıracaktır. Ama bu bile kolay değil. Dolar ne kadar yüksek olursa enflasyon oranı da o kadar yüksek olur. Enflasyon yükseldiğinde, reel gelir düşer. Reel gelir azaldığında yoksulluk artar. Bu da bu iktidarın hesabına gelmez.
Sonuç olarak, her üç seçenek de Türkiye'nin dar gelirlilerinin hayatını zorlaştırıyor ve yoksulluğu artırıyor.
Farkında olmadan yürütülen bir yönetim modelinin Türkiye'ye maliyetinin çok yüksek olduğu kahin olmaya gerek yok.
Remzi Özdemir, Türkiye'nin ekonomik krizden çıkmasının üç yolu olduğunu savundu, ancak hiçbirinin kolay olmayacağını ve hepsinin bir bedeli olduğunu vurguladı.
Özdemir, doların değer kazanmaya devam etmesi nedeniyle Türkiye'nin IMF'ye gitmek zorunda kalabileceğini söyledi.
Özdemir'in bu güçlü analizi, ekonominin gidişatına dair merak uyandıran sorulara ışık tutuyor. Yani ne düşünüyorsun? Sizce dolar düşer mi? Türkiye IMF'ye gider mi? Faiz oranları artırılmalı mı? Dolar serbest mi kalacak? Sizler den gelecek yorumlar için sabırsızlanıyoruz.