Facebook, 2030'a Kadar Çevrede İçme Suyu Üzerinde Net Olumlu Bir Etki Getirmeye Odaklanıyor
Bu gelişme kesinlikle olduğundan çok daha erken olabilirdi, ancak biraz fazla çaba hiç olmamasından iyidir. Halihazırda dünya, iklim değişikliği yerine felakete doğru bir uçurumun eşiğinde. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) yakın tarihli bir raporu, son 50 yılda sıcaklıkların bundan önceki 2000 yıldakinden daha hızlı olduğunu ortaya koydu. Birleşmiş Milletler'den bilim adamları ve sözcüleri bunu çok net bir şekilde ortaya koydular: Bu rapor, bu gezegenimizde insanlık ve onun geleceği için bir kırmızı kod uyarısıdır. Doğal olarak, şirketler iklim değişikliğindeki rollerinden dolayı suçlandılar ve haklı olarak da öyle. Bu tür büyük şirketlere ilişkin hükümet düzenlemeleri, bir bütün olarak insanlar için barışçıl bir sonuç sağlamak için daha katı ve kısıtlayıcı olmalıdır.
Facebook'un son duyurusu, IPCC duyurusundan sadece birkaç gün sonra geldiği düşünülürse, çok iyi zamanlanmış gibi görünüyor. Sosyal ağ, Newsroom blogu aracılığıyla, şirketin önümüzdeki on yılda "su pozitif" olmayı planladığını açıklıyor. Bunun esas olarak anlamı, Facebook'un tükettiğinden daha fazla su geri getirme niyetinde olduğu ve bu nedenle çevre üzerinde net bir olumlu etki yarattığıdır.
Peki, bu nasıl çalışıyor? Facebook'un çözümü, suyu çevreye geri döndürmeye veya belirli topluluklar arasında yaymaya yoğun bir şekilde odaklanan dünya çapında şirketlere ve ulusal projelere yatırım yapmaktır. Bu tür bazı projeler arasında Rio Grande Su Fonu ve Navajo Nation ailelerine içme suyu sağlayan gruplar vardı. Diğer girişimler arasında, tarım sulama tesislerinin aldığı su miktarını azaltacak finansman çalışmaları yer alacaktır. Dünya çapında kapsamlı bir şekilde çalıştığını iddia etse de, bu tür finansman Arizona, California ve Utah gibi eve daha yakın projelerle başlayacak.
Bu, Facebook'un enerji tasarrufuna veya çevreci olmaya yönelik ilk girişimi değil. Şirketin 2020 sürdürülebilirlik raporu, tüm ofislerinin ve veri merkezlerinin artık yenilenebilir enerjiyle çalıştığını ve şirketin bir bütün olarak artık sıfır net emisyon ürettiğini ortaya koydu. Bu planlar aynı zamanda yenilenebilir enerjiye ve onu üretecek teknolojiye yapılan yoğun yatırımlar ile gerçekleştirildi. Tüm kusurlarına rağmen Facebook, tamamen çevresel nedene adanmış görünen bir şirkettir. Keşke diğer tüm şirketler de plana uyabilseydi.