Google, PlayStore'dan Elde Ettiği Kazançla Gündeme Geldi!
Google, PlayStore üzerinde geliştiricilerden aldığı komisyonla büyük tepki çekiyor. Pek çok geliştirici Google'nin tekel olmasından ötürü bu hamleyi yaptığını ve bunu suistimal ettiğini savunuyor. Dünyanın da dikkatini çeken bu gelişmeyle beraber ABD'deki onlarca eyalet mahkemesi Google'ın bu durumundan rahatsız. Hal böyle olunca farklı ülkelerden de tepkiler yükseliyor. İngiltere'de Google için 1,3 milyar doları bulan toplu bir dava açıldığı biliniyor. Google'nin yıllık kazancı öğrenildiğinde kâr marjının bu kadar yüksek olması herkesi şaşırttı.
Google PlayStore Kazancı 11 Milyarı Geçti
Google, PlayStore üzerinden 11 milyar dolardan fazla kazanıyor. 2019 yılı verilerine göre son durum böyleydi. Ancak pandemi döneminde bu kazancın daha da artması olası. Nedeni ise uygulamalara olan ilginin artmasından kaynaklanıyor. Google, uygulama kullanımları üzerinden çeşitli gelirler elde etmekte. Reklam gelirleriyle beraber oyun içi satın almalar ve çok daha fazlası Google kontrolünde. Geliştiriciler bir noktada bundan şikayetçi. Çünkü %30'luk komisyon oranı insanları rahatsız etmeye başladı. Google, aracı olduğu ve tekelleştiği için çok fazla bir şey yapmadan neredeyse 3'te 1'lik kazancı kendine ayırıyor.
PlayStore Komisyon Oranları Düşecek mi?
Google PlayStore'un en azından belirli bir kazanç sınırına tabi tutularak komisyonu azaltması beklenmekte. Çünkü elde edilen kazancın önemli bir kısmı komisyona gidince geliştiriciler kazanacakları paranın çok daha düşüğünü alıyor. Bu sorunun çözülebilmesi için Google'nin geliştiricilerle uzlaşmaya gidebileceği iddia edildi. Çeşitli ülkelerde görülen davalar sonuçlanır ise şirketin bu soruna bir son vermesi bekleniyor. Çünkü giderek ciddileşen ve yaptırımı artan bir durumla karşı karşıya kalındı. Mahkemeler Google adına daha sert kararlar verebilir. Ülke mahkemeleri, şirketi altından zor kalkabileceği tazminat cezaları ile yargılarsa Google'nin konuyla ilgili nasıl bir hamlede bulunacağı bilinmiyor. Bu sorunun teknoloji devinin yanı sıra geliştiricileri ve kullanıcıları da etkilediğini vurgulayalım. Bu yüzden şirketin yapacağı hamle milyonları etkileyecektir.
Apple'a da Tepki Gösteriliyor
Piyasada bilinen iki online mağazadan biri Apple'a ait. App Store, Birleşik Krallık tarafından dava edildi. Davada şirketten istenilen bedel ise oldukça şaşırtıcıydı. 1,5 milyar sterlin istendiği belirtildi. Davalar aracılığıyla pek çok ülkenin Google ve Apple'ı kıskacına alabileceği konuşuluyor. Nedenine gelecek olursak, iki şirketin de kendi alanlarında tekelleştiği iddia ediliyor. Apple ve Google'dan uzlaşma niteliğinde ortak bir adım atılmadığı sürece davalar devam edecek ve süreç daha da uzayacak. Birleşik Krallık'ın hiçbir şekilde taviz vermediği ve elinden geleni yaptığı söylenebilir.