Güvenli E-Posta Hizmeti ProtonMail, Kullanıcısını Açık Etti!
Günümüzde hem bilgisayar korsanlarından hem de devlet kurumlarından mutlak gizliliğin reklamını yapan, mesajlaşma için Signal gibi birkaç İnternet hizmeti var. Lavabit'in tartışmalı kapatılmasından sonra, ProtonMail, özellikle saklayacak sırları olanlar olmak üzere, mahremiyete önem veren kullanıcılar için reklamı yapılan e-posta hizmeti tercihi haline geldi. Ancak bazen, bu sırlar belirli ülkelerin yasalarına aykırı olabilir ve bu da genellikle e-posta servis sağlayıcılarının soruşturma altındaki kullanıcıları belirlemek için verileri teslim etmesine yol açar. ProtonMail bu tür eylemlere karşı gizlilik ve güvenlik reklamı yaparken, görünüşe göre bu tür yasal taleplere boyun eğmek zorunda kaldı ve bu da Fransa'daki iklim değişikliği aktivistlerinin tutuklanmasına yol açtı.
Bu oldukça karmaşık yasal durum, 2020 ve 2021'de “iklim kampı” işgalleri kurmakla suçlanan yeşil hareket Youth For Climate'ın bazı üyeleri etrafında dönüyor. Bu olaylar Paris'te olmasına rağmen, soruşturma bazı aktivistlerin faaliyetlerini iletmek için ProtonMail kullandığını ortaya çıkardı. Bu, sonunda İsviçre hükümetinin e-posta hizmetine yukarıda belirtilen kullanıcıların IP adreslerini teslim etmesini emretmesine yol açtı ve bu da sonunda tutuklanmalarıyla sonuçlandı.
So @ProtonMail received a legal request from Europol through Swiss authorities to provide information about Youth for Climate action in Paris, they provided the IP address and information on the type of device used to the police https://t.co/KtKF4wn3wv
— Etienne - Tek (@tenacioustek) September 5, 2021
Bu, İsviçre'nin bir mahremiyet ve yabancı güçlerden özerklik kalesi olarak geleneksel görüşüne sahip olanlar için bir şok olabilir, ancak gerçek artık bu görüntüyle eşleşmeyebilir. Ülkede yerleşik kuruluşlara bir düzeyde gözetim ekleyen yeni yasalara ek olarak, İsviçre diğer egemen uluslarla da iyi geçinmek zorunda. İsviçre mahkemeleri yabancı hükümetlerden gelen veri taleplerini reddetmeye yanaşırken, bu, Europol'ün talepleriyle mutabık kaldığı durumlardan biridir.
Tabii ki, ProtonMail yasal olarak bu verileri teslim etmeye zorlandı, ancak Web'in gazabına uğramadan kurtulamadı. Varsayılan olarak IP adreslerini kaydetmediğini duyurduğunda ilk etapta neden kullanıcıların IP adreslerine sahip olduğu sorgulandı. ProtonMail'in kurucusu ve CEO'su Andy Yen, belirli kullanıcıların IP adreslerini ancak İsviçre makamları tarafından yasal olarak zorlandıktan sonra kaydetmeye başladığını açıklıyor.
Some thoughts on the French "climate activist" incident. It's deplorable that legal tools for serious crimes are being used in this way. But by law, @ProtonMail must comply with Swiss criminal investigations. This is obviously not done by default, but only if legally forced.
— Andy Yen (@andyyen) September 5, 2021
Netizenler, günlük kaydı faaliyetlerinin yasal inceliklerini ön sayfasından saklayarak, ProtonMail'in pazarlamasıyla hâlâ sorun yaşıyor. Bir yandan, ProtonMail, veri taleplerine karşı elinden geldiğince savaşmaya devam etmeyi vaat etmesine rağmen, İsviçre yasalarından gerçekten muaf değil. Öte yandan, özellikle ProtonMail'den daha fazlasını bekleyen ücretli aboneler için gizlilik koşullarının esasını netleştirmesi gerekiyor.