Apple geliştiricilere daha fazla fiyatlandırma seçeneği sunmaya başladı
iPhone üreticisi Apple Salı günü yaptığı açıklamada, App Store'un 14 yıl önce ilk kez hizmete girmesinden bu yana App Store'daki uygulamaların fiyatlandırılmasında yapılan en büyük güncellemeyi duyurdu. Sözde yükseltme, bir geliştiricinin bir uygulamayı fiyatlandırmayı seçebileceği daha fazla seviye veya parantez ekliyor. Ayrıca geliştiricilerin uygulamalarının satıldığı birincil ülkeyi seçmelerine ve uygulama fiyatlarının diğer pazarlardaki döviz kurlarına göre otomatik olarak ayarlanmasına olanak tanıyacak.
Apple'a göre, geliştiriciler uygulamalarını farklı pazarlarda tamamen farklı fiyatlandırabilecekler. Örneğin, Türkiye'de 100 TL olan bir uygulama farklı bir pazarda 20$ olarak fiyatlandırılabilir; Apple, ücretli uygulamalar için yeni fiyat noktalarının önümüzdeki yıldan itibaren mümkün olacağını söyledi. Şirket ayrıca, daha önce bir geliştiricinin uygulamasını fiyatlandırabileceği yaklaşık 200 fiyat noktası sunarken, bu noktaların şimdi yaklaşık 900 fiyat noktasına genişletildiğini iddia etti.
Uygulamaların fiyatlandırılmasında yapılan değişiklikler ilk olarak abonelik sunan uygulamaları etkileyecek ve hemen yansıtılacak. Tek seferlik ya da uygulama içi satın alım yapan uygulamalar ise yeni fiyatlandırma modellerini "2023 Baharından" itibaren kullanabilecekler.
Elbette Apple'ın App Store'daki ücretli uygulamalar için daha fazla fiyat noktası ekleme hamlesi, mağazasındaki ücretli uygulamalar ve abonelikler için geliştiricilerden aldığı komisyonu etkilemiyor. Cupertino firması, bir geliştiricinin App Store'dan elde ettiği toplam kazanca bağlı olarak, ücretli bir uygulamanın ücretinin %30'una kadarını komisyon olarak alıyor.
Apple şimdiye kadar ABD ve AB de dahil olmak üzere çok sayıda pazarda, kötü amaçlı yazılımların filtrelenmesini de içeren App Store aracılığıyla önemli ölçüde daha iyi bir hizmet sunmak için bu ücreti talep ettiğini belirterek duruşunu savundu. Özellikle, Apple'ın Kuzey Kaliforniya'daki mahkeme mücadelesi sırasında 2019'daki bir duruşmada, Apple'ın fiili yazılım şefi Craig Federighi, kullanıcıların üçüncü taraf kaynaklardan yazılım indirmelerine izin vermenin Apple'ın Mac bilgisayar serisinde Apple'ın "kabul edilebilir" bulmadığı kötü amaçlı yazılım sorunlarına neden olduğunu vurgulayarak kendi masaüstü işletim sistemi macOS'u otobüsün altına attı.