Apple'ın ilk çıkan telefonu iTune Phone'u daha önce hiç görmediniz

Apple'ın ilk çıkan telefonu iTune Phone'u daha önce hiç görmediniz
Apple’ın İphone’dan önce bir marka ile iş birliği neticesinde çıkan iTunes Phone’ a gelin beraber bakalım.

İŞTE APPLE’NIN İLK TELEFONU İTUNES PHONE

telefon

Apple’ın İphone’dan önce bir marka ile iş birliği neticesinde çıkan iTunes Phone’ a gelin beraber bakalım.

Apple denildiği zaman akıllara gelen teknolojik aletlerin arasında iPod, iPad ve Macbook gibi çeşitli imza cihazlar mevcut. Şüphesiz ki en çok ve ilk akla gelen iPhone’dur. İPhone’un Apple’ın cep telefonu piyasasında ilk çıkarttığı telefon olmadığından haberiniz var mıydı?

Apple’ın ilk tuşlu telefon girişimi, Motorola ile yaptığı iş birliği ile olmuştu.

Akıllı telefonlar çıkmadan önce tuşlu telefonlar vardı. Belki aramızda tuşlu telefonun ne olduğunu bile bilmeyen vardır. Tuşlu telefon zamanının krallarından biri şüphesiz Motorola’ydı.

Apple 2000 yıllarının başlarında Macintosh bilgisayarları ve iPod isimli müzik cihazlarıyla iyi bit piyasaya sahipti. Şirketin vizyonerliği ile cep telefonu girişiminde bulunmak istediler.

Bu telefon girişimi için de tuşlu telefonlardaki piyasasıyla nam salmış olan Motorola ile iş birliği yapmaya karar verdiler. 2005 Eylül ayında Apple Müzik Festivalinde Steve Jobs, iTunes Phone’u sunmak için sahneye çıktı.

Steve Jobs, sahnede ilk defa telefonu tanıttığında Apple markalı bir cihaz olmadığı anlaşıldı. Apple’ın o dönemlerde kuvveti olan iTunes yazılımı entegre edilmiş ve ismi Motorola ROKR olan bir cihazdı.

Apple bu cihazdaki donanımlarda yer almadı. Cihazın Apple ile bağdaştırılabilecek tek yanı, iTunes ile eşzamanlama özelliği idi. 512 MB’lık dahili hafızası ile müzik listesine 100’e kadar şarkı yerleştirilebiliyordu.

Motorola ROKR, 249 dolarlık fiyatı ile piyasada yerini almıştı. O zamanki kura göre 333 YTL ediyordu. O zamanki asgari ücret ise 350,15 YTL idi.

Cihazın satışları istenilen beklentiyi karşılayamadı. Yapılan satışlar o kadar kötüydü ki cihazın fiyatı 100 dolara kadar indirildi. İkinci sürümü çıkarılmasına rağmen iTunes Phone tutunamadı.

İTunas Phone’un piyasada tutunamamasının nedeni, iPod Nano dolayısı ile bizzat Apple’dı.

İTunes Phone’un tanıtılmış olduğu müzik festivalinde dönemin en hit cihazlarından olan iPod Nano’yu tanıtmıştı. İPod Nanoi 199 dolar fiyatı ile piyasaya sunulmuştu. 500 şarkıyı alabilen ve hoş renk seçenekleri vardı.

Cihazın dijital ekranının da bulunması da cabasıydı. Dolayısıyla insanlar iTunes’la eşleşebilen müzik dinleyebilecek cihaz seçimi olarak iTunes Phone yerşne iPod Nano’yu tercih ettiler. Bu durunda da iTunes Phone geri planda kaldı.

Daha sonrasına bakacak olursak 2007 yılında Steve Jobs, İphone’u tanıttı. O zamandan sonra akıllı telefon piyasasının liderlerinden biri oldu.

Son Haberler