Apple'ın karma gerçeklik başlığını Metaverse için yeni umut oldu
Apple'ın kulaklığını şekillendirmesi herkesin beklediğinden çok daha uzun sürdü. The Wall Street Journal'ın daha önce bildirdiğine göre, Apple içinde yedi yıldır geliştiriliyor ve cihazın piyasaya sürülmesi birkaç kez ertelendi. Pazartesi günü geliştirici konferansında Apple'ın nihayet karma gerçeklik başlığını tanıtması bekleniyor. Sanal gerçeklik başlıkları insanları tamamen dijital dünyaların içine çekerken, artırılmış gerçeklik dijital içeriği gerçek dünyaya yerleştiriyor. "Karma gerçeklik" her ikisini de yapabilen bir kulaklık.
Meta Platforms'un Quest sanal gerçeklik ürünleri serisi etrafında bir yazılım girişimleri ekosistemi oluşurken, bazı şirketler son zamanlarda geri çekildi. Microsoft 2017 yılında satın aldığı bir sosyal sanal gerçeklik platformunu kapattı ve HoloLens artırılmış gerçeklik başlığını geliştiren ekibi küçülttü. Walt Disney Co. metaverse için stratejiler geliştiren bölümünü kapattı.
Araştırma şirketi PitchBook'a göre, sanal gerçeklik girişimlerine yapılan risk sermayesi yatırımları geçen yıl 4,8 milyar dolar oldu ve 2019'daki 6,3 milyar dolarlık zirveden yaklaşık %24 düşüş gösterdi. Sanal gerçeklik başlığı satışları da pandemi sırasında yaşanan hızlı büyümenin ardından düşüşe geçti. Pazar araştırmacısı International Data Corp'a göre, sevkiyatlar 2021'de neredeyse iki katına çıkarak yaklaşık 11 milyona ulaştı, ancak 2022'de %21 düşüşle 8,6 milyon adede geriledi.
Sanal ve artırılmış gerçeklik ortamları için işbirliğine dayalı tasarım yazılımı geliştiren ShapesXR'ın CEO'su Inga Petryaevskaya, "O kadar çok şirket Apple'ın bu başlığı duyurmasına bağımlı ki, bu inanılmaz" dedi.
Petryaevskaya, Apple'ın pahalı olmasına rağmen yaratıcı profesyonelleri bilgisayar çağına sokan ilk Macintosh ile başardığını kulaklıkla da başarabileceğini söyledi. "Nasıl bir din inşa edeceklerini biliyorlar" dedi.
Teknoloji endüstrisi, gelişmekte olan teknolojinin belirli alanları etrafında yaşanan patlama ve çöküş döngüleriyle biliniyor.
Yapay zeka şu sıralar OpenAI'nin ChatGPT adlı, sohbet edebilen ve insan gibi uzun metinler yazabilen büyük dil modelinden esinlenen bir patlamanın tadını çıkarıyor. Şimdi yatırımcılar bu tür yapay zekâya dayanan yeni şirketlere milyarlar akıtıyor.
Sanal gerçeklik ve ilgili teknolojiler birkaç yıl önce benzer bir dalga yakaladı. Facebook 2014 yılında sanal gerçeklik başlığı üreticisi Oculus VR'ı 2 milyar dolara satın aldı ve artırılmış gerçeklik girişimi Magic Leap daha ilk gözlük setini piyasaya sürmeden milyarlarca dolar değerleme ile milyarlarca dolar topladı. Ardından Mark Zuckerberg 2021'de şirketinin adını Facebook'tan Meta Platforms'a çevirerek yeni girişim faaliyetlerinde ve yatırımlarda yeni bir artışa yol açtı. Perşembe günü Zuckerberg, Quest 3 gözlüğünü sonbaharda tanıtmayı planladığını açıkladı.
Yatırımcılar ve startup yöneticileri, geçtiğimiz yılın sanal gerçeklik startup'ları için zorlu bir dönem olduğunu söylüyor. Bazı yatırımcılar ve sektör yöneticileri, bu girişimlerden bazıları için yeni yatırım turlarının Apple'ın önümüzdeki hafta ne açıklayacağına bağlı olduğunu söyledi.
Startup yatırımcısı Acequia Capital'in girişim ortağı ve 2019'da kapanan sanal gerçeklik girişimi Vreal'in eski CEO'su Todd Hooper, "Bence VR, Apple ile bir rönesans yaşayacak" dedi. Hooper, birçok yatırımcının son sanal gerçeklik patlamasında yandıkları için hala temkinli olabileceğini söyledi.
Apple kulaklığı için beklenti uzun yıllardır artıyor. Bir yatırım şirketi olan Venture Reality Fund'ın genel ortağı Tipatat Chennavasin, sanal gerçeklik girişimlerinin yıllardır kendilerine teklifler sunduğunu ve Apple "gelecek yıl" kulaklığını piyasaya sürdüğünde her zaman büyük bir büyüme vaat ettiklerini söyledi.
Geçtiğimiz yedi yıl boyunca her yıl böyle oldu. Chennavasin, "Apple'ın kulaklığı her zaman eli kulağında oldu," dedi. "Beklenti her zaman vardı."
Seri üretimin sonbahara kadar başlamayacak olması nedeniyle Apple kulaklığın yakında satışa sunulması pek olası görünmüyor. Apple analisti Ming-Chi Kuo daha önce Journal'a yaptığı açıklamada, ilk yıl sevkiyatlarının lansmandaki diğer Apple ürünlerinden çok daha düşük olacağını ve 200.000 ila 300.000 adet olarak tahmin edildiğini söylemişti.
Meta'nın en pahalı Quest Pro kulaklığının üç katı olan yaklaşık 3.000 dolarlık beklenen fiyat etiketi göz önüne alındığında, kulaklığın kitlesel olarak benimsenme potansiyeli hakkında bazı şüpheler var. Bu durum bazı geliştiriciler arasında tereddütlere neden oluyor çünkü yüksek fiyat kitlesel benimsemeyi sınırlayabilir.
Sanal gerçeklik sağlık hizmetleri geliştiricisi Virtual Therapeutics'in CEO'su Dan Elenbaas, beklenen yüksek fiyat nedeniyle Apple platformu için geliştirme yapmaktan çekindiğini söyledi. "3.000 dolar beni hayal kırıklığına uğrattı çünkü daha fazla insanın bu kulaklıklara sahip olmasını istiyorum" dedi.
Apple'ın gelecekteki kulaklıklar için daha erişilebilir fiyatlarda bir yol haritası belirleyeceğini umuyor.
Yazılımı Çinli TikTok'un ana şirketi ByteDance tarafından satılan Pico kulaklıkta çalışan Elenbaas, "İşimi riske atmıyorum," dedi. "Ne olduğunu ve gelecekteki yol haritasının neye benzediğini gerçekten görene kadar çok fazla para harcamıyorum."
Journal'ın daha önce bildirdiğine göre, Apple'ın 2025 yılında daha düşük maliyetli bir kulaklığın yanı sıra daha premium bir versiyonu da piyasaya sürmesi bekleniyor.
Önümüzdeki hafta yapılacak kulaklık duyurusu öncesinde Apple, sanal gerçeklik uygulamaları üzerinde çalışan çok sayıda yazılım geliştiricisini konferansa davet etmeye başladı. Apple, Pazartesi günkü açılış etkinliğinin ardından bu geliştiriciler için yüz yüze tanıtımlar ayarladı. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, bazı geliştiricilerin duyuru öncesinde erken sürümleri deneyebildiklerini söyledi.
Oculus'un kurucusu Palmer Luckey geçtiğimiz ay canlı ses özelliği olan bir Twitter Spaces'te "Kulaklığın son halini görmedim, ancak daha önceki bir versiyonunu gördüm ve mükemmel" dedi. Bay Luckey daha fazla yorum yapmayı reddetti.