Bakan duyurdu: TURKSAT 6A dünyada ilk 10'da yer alacak

Bakan duyurdu: TURKSAT 6A dünyada ilk 10'da yer alacak
Antalya'da düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliğinde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Geçtiğimiz yüzyılda havacılık sektöründe büyük vizyoner projelerin engellendiğini ve üzücü bir şekilde sonlandırıldığını fark etmeliyiz. Yakın geçmişimiz, yerli ve milli girişimlerin ilerlemesinin engellendiği örneklerle doludur" ifadelerini kullandı.

Antalya'da gerçekleştirilen 'Gökyüzü Gözlem Etkinliği', Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlendi. Etkinlik, 2 bin metre yükseklikteki Saklıkent TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Yerleşkesi'nde başladı ve 3 gün 3 gece boyunca devam edecek. Türkiye'nin dört bir yanından gökyüzü meraklıları etkinlik alanına akın etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, milletvekilleri ve üniversite rektörleri de etkinliğe katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, etkinlikte 25 teleskopla gözlem imkanı sunulacağını belirtti. Işık kirliliğinin az olduğu bu alanda, yıldız kümeleri, gezegenler ve gök cisimleri birlikte gözlemlenecek. Kacır ayrıca, milli uzay programı çerçevesinde Türkiye'nin ilk uzay yolcularının da etkinliğe katılacağını ve ABD'den canlı bağlantıyla izleneceğini söyledi. 25 yıllık geçmişi olan gökyüzü gözlem etkinliğinin bu yıl 12 bin 500 başvuruyla rekor kırdığına dikkat çekti.
turksat

Bakan Kacır, geçmişte havacılık alanında büyük projelerin önünün kesildiğini ve yerli girişimlerin engellendiğini vurguladı. Uzay alanındaki atılımla birlikte Türkiye'nin uydularını milli kabiliyetiyle üretebildiğini ve milli uzay teknolojilerinin 2030 yılında küresel uzay endüstrisinde ülkenin rekabet gücünü artıracağını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Bak da etkinliğin önemine değinerek, bazı ülkelerin uzaydaki askeri yapıları kurduğunu ve Türkiye'nin de kendi uzay kabiliyetini geliştirmesi gerektiğini belirtti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, etkinliğin çeyrek asırdır devam ettiğini ve her yıl coşkuyla karşılandığını ifade etti. Etkinliğe katılanlar 3 gün boyunca teleskoplarla gökyüzünü detaylı bir şekilde inceleme ve uzmanlardan sorularına cevap alma fırsatı bulacak.

Son Haberler