Bilim adamları bunu da yaptı... Dokunduğunda hissedebilen yapay el geliştirildi, protezler tarih olacak!
Mevcut koşullarda engelli bireyler için yüzlerce teknolojik ürün geliştiriliyor. Fakat son çalışma bilim dünyasında çığır açacak, zira dokunduğunda hissedebilen ve beyinle iletişim kurabilen bir yapay el geliştirildi.
Projeyi geliştiren Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ısı ve basınç gibi duyumları insan beynine yerleştirilen elektrotlar tarafından okunabilen ve elektrik sinyallerine dönüştürebilen bir dijital elektronik cilt tasarladı.
Gerçek deri kadar yumuşak
Geliştirilen elektronik cilt, tıpkı gerçek bir deri kadar yumuşak olmasının yanı sıra, onlarca nanometre kalınlığında ve kusursuz bir şekilde yapıldı.
Bu proje ile araştırmacılar yapay zeka protezleri ile beyin arasındsa daha doğal bir etkileşim sağlamayı amaçlıyor. Dokunulduğunda hissedebilen bu el sayesinde engelli bireyler günlük yaşamlarında en büyük sorunlarını, yani dokunma hissini geri getirecek.
Bilim insanlarından yaşlanmayı yavaşlatacak keşif
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan araştırmacılar, "Hayalimiz, basıncı, gerilimi, sıcaklığı ve titreşimi algılayabilen birden fazla sensörle eksiksiz bir el yapmak ve ardından gerçek bir A hissi sağlayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.
Son olarak yeni elektronik cildin gerçek cilde benzer uyarıları algılaması için sadece 5 voltta çalışması gerekiyor. Düşük güç tüketimiyle uzun süre kullanım sağlaması da avantajlarından biri.