Bilim insanları Ay'a yol yapmak için hazırlıklara başlıyor

Bilim insanları Ay'a yol yapmak için hazırlıklara başlıyor
Ay'da kolonilerin gerçeğe dönüşmesini istiyorsak uydularımız üzerinde yollar inşa etmenin bir yolunu bulmalıyız. Ve bilim insanları Ay'a giden bir yol inşa etmenin yeni ve alışılmadık bir yolunu keşfetmiş olabilirler..

Bilim insanları, dev mercekler aracılığıyla belirli bölgelere yönlendirilen yoğun güneş ışığını kullanarak Ay'da yollar oluşturmak adına benzeri görülmemiş bir plan oluşturdular. Bu kapsamda Dünya üzerinde gerçekleştirilen deneylere göre, yoğunlaştırılan güneş ışığı lazer gibi davranıp Ay toprağını eritip onu yol yapımında kullanılabilecek malzemeye çevirebiliyor.

NASA ile diğer uzay ajansları Ay'da üsler oluşturmaya çalışırken, yollar oluşturmak Ay'a seyahate yönelik ek yollar sağlayacak. Yolların oluşturulması, kaşifler ve diğer araçlar için seyahati daha az zorlaştıracak ve hayati önem taşıyan malzemelerin ise bir noktadan diğerine taşınması konusunu kolaylaştıracaktır.

Bilim insanları Ay'a yol yapmak için hazırlıklara başlıyor

Bu yöntemin ardındaki fikir, Ay'ı kaplayan büyük miktardaki volkanik kayaların kullanılmasıdır. Bu volkanik kaya uzun yıllar boyunca kozmik darbelere ve radyasyona maruz kalmış ve ince ay tozuna dönüşmüştür. Bu durum uzay aracının Ay'a inişine tehdit oluşturmaktadır. Fakat önerilen lazer,tozu katı nesneye çevirebilir ve ayda yollar inşa etmek için birleştirebileceğimiz tuğlalar oluşturmamıza olanak sağlayabilir.

Araştırmacılar, güneş ışığının odaklanmasını simüle etmek için farklı güçle farklı boyutlardaki lazer ışınlarını test ettiler ve bunların katı yüzeyler oluşturup bunlara sığabileceğini, daha sonra bunların Ay'da inşa etmek istedikleri yolları oluşturabilmek adına birbirine bağlanabileceğini buldular.

Bilim insanları Ay'a yol yapmak için hazırlıklara başlıyor

Araştırmacılar bu bulguları Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir makalenin içeriğinde açıkladılar. Araştırmaya katılım gösteren şirketlerden birisi olan Liquifer, ay yüzeyinde neden rotalar kurmamız gerektiğini, hatta bu rotaların nasıl oluşturulabileceğini gösteren bir takım videolar hazırlayarak gösterdi. NASA'nın 2040 yılına kadar Ay'da evler inşa etme planları doğrultusunda yolların yapılması, yerleşimcilerin yerleşmesini kolaylaştıracak.

Fikir, ne kadar ilgi çekse de bunun gerçekten işe yaradığını kanıtlayabilmek için Ay'da güçlü testlere ihtiyaç duyuluyor. Fakat; Dünya’da gerçekleştirilen deneyler olumlu görü sağlarken daha da çok bilgi ile daha çok çalışma ile gelecek zamanda üsler kurulduğu süreçte Ay’da yolların hazır bir şekilde beklemesinin yolu bulunmuş da olabilir.

Son Haberler