ChatGPT için yolun sonu göründü: Veri hırsızlığından dava açıldı
Yapay zekâ bugünlerde çok konuşulan bir konu. Bu alanda birçok yeni gelişme var. Oldukça popüler bir yapay zekâ (AI) aracı olan bir sohbet robotu olan ChatGPT'nin yapımcıları Open AI için mahkeme yolu gözüktü. İşte detaylar…
CHATGPT YASAKLANIR MI? ‘VERİ HIRSIZLIĞINDAN’ DAVA AÇILDI
OpenAI, yeni bir davada hırsızlıkla suçlandı. Şirketin internet verilerini kullanarak ChatGPT'den para kazandığı söyleniyor.
ChatGPT geliştiricisi OpenAI'ye yeni bir dava açıldı. Microsoft'u da sanık olarak gösteren dava, OpenAI'nin yapay zekasını eğitmek için "çalıntı veri" kullandığını iddia ediyor. Şirketin, kâr elde etmek için ChatGPT 3.5, ChatGPT 4, DALL-E ve VALL-E gibi modeller geliştirmek için ücretsiz verileri kullandığı bildirildi.
OPENAI İÇİN “VERİLERİMİZ ÜCRETSİZ KULLANILDI” DAVASI
ABD'de yapılacak olan bir dava, OpenAI için bir sorun gibi görünüyor. Davacılar, bilgilerin çocuklar da dahil olmak üzere dünya çapında her yaştan milyonlarca insan tarafından yapay zekayı eğitmek için kullanıldığını söyledi. Platformda insanlar tarafından yazılan yorumların ve mesajların ChatGPT insan dilini öğrettiğini biliyoruz.
Davacılar ayrıca OpenAI'nin kullanıcıların izni olmadan internetten büyük miktarda kişisel veri topladığını iddia etmektedir. 157 sayfalık davada şirketin sosyal medya gönderilerini, çerezleri, tuş vuruşlarını ve ödeme bilgilerini topladığı iddia ediliyor.
Bu dosya birçok sosyal medya platformu için örnekler içermektedir. Fotoğraflar hakkındaki veriler Snapchat'ten, müzik tercihleri Spotify'dan ve finansal bilgiler Stripe'tan gelir.
Bu nedenle şirketlerin kaynaklarını ve verilerini nasıl kullandıkları konusunda şeffaflık arandı. Ayrıca, verilerinin kötüye kullanıldığı iddiasıyla da tazminat istendi. Ayrıca OpenAI'nin İnternette ücretsiz verilerin "yasadışı" kullanımını durdurması gerektiği bildirildi.
Konuyla ilgili OpenAI'den herhangi bir açıklama yapılmadı. Fakat bu, şirketin bu tarz davalara ilk kez karışması değil. Daha önce ChatGPT'ye kişiler hakkında yanlış bilgi verdiği için dava açılmıştı. ChatGPT, Avustralya'daki bir davaya göre belediye başkanının yanlış bilgi verdiği için hapse atıldığını söyledi. Ama bu doğru değil.