ChatGPT nedir, nasıl çalışır ve insanların yerini alabilir mi?
Teknoloji dünyası yeni bir kelimeyle çalkalanıyor: ChatGPT. Platform 1 Aralık'ta halka açık beta testi için kullanıma sunuldu. Lansmanından sonraki bir hafta içinde ChatGPT 1 milyondan fazla kullanıcıyı aştı. Platformun gelecekte Google aramanın ve daha çok insanın yerini alabileceğine dair spekülasyonlar var. Hayret ettiniz ve daha fazlasını öğrenmek mi istiyorsunuz? Evet, doğru yere geldiniz. Size ChatGPT hakkında her şeyi açıklıyoruz - ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin
ChatGPT konuşmaya dayalı bir sohbet robotudur. Elon Musk tarafından kurulan bağımsız araştırma kuruluşu OpenAI tarafından geliştirildi. Şirket 2015 yılında şu anki CEO'su Sam Altman ve Elon Musk tarafından ortaklaşa kuruldu.
ChatGPT'ye dönecek olursak, bir komut istemindeki bir talimatı takip etmek ve ayrıntılı bir yanıt vermek üzere eğitilmiştir. Kullanıcılar basitçe sorgularını iletebiliyor ve chatbot onlara yanıt veriyor. Peki o zaman diğer Yapay Zeka (AI) sohbet robotlarından farkı nedir? Yaratıcılara göre ChatGPT, diğer yapay zeka sohbet robotlarından farklı olarak takip sorularını yanıtlayabiliyor, hatalarını kabul edebiliyor, yanlış önermelere itiraz edebiliyor ve uygunsuz talepleri reddedebiliyor.
OpenAI'ye göre, ChatGPT ücretsiz bir hizmettirPlatformu kullanmaya başlamak için OpenAI web sitesine gidip ChatGPT'yi Dene düğmesine tıklayıp kullanımı deneyimleyebilirsiniz. ChatGPT'yi kullanmaya başlamak için kaydolabilir ya da OpenAI hesabınızı kullanabilirsiniz. Şirket ayrıca referans için web sayfasında bir örnek vermiştir.
OpenAI, bu modeli daha ince ayarlı ve konuşkan hale getirmek için İnsan Geri Bildiriminden Takviyeli Öğrenme (RLHF) kullanarak eğittiğini söylüyor. "İlk modeli denetimli ince ayar kullanarak eğittik: insan YZ eğitmenleri her iki tarafı da oynadıkları konuşmalar sağladılar - kullanıcı ve bir YZ asistanı. Eğitmenlerin yanıtlarını oluşturmalarına yardımcı olmak için model tarafından yazılmış önerilere erişmelerini sağladık" diyor.
Daha önce de belirtildiği gibi, ChatGPT sadece araştırma süresi boyunca ücretsiz olarak kullanılabilecek. OpenAI CEO'su Sam Altman, şirketin gelecekte platformdan para kazanabileceğinin ipuçlarını verdi. Hizmetin sonsuza kadar ücretsiz olup olmayacağı sorulduğunda attığı bir tweet'te "Bir noktada bir şekilde para kazanmak zorunda kalacağız; hesaplama maliyetleri göz yaşartıcı" dedi.
ChatGPT'nin herhangi bir sınırlaması var mı?
ChatGPT, Generative Pre-Trained Transformer (GPT) ailesindeki en son teknolojidir. Basit bir ifadeyle, otomatik metin üreten yapay zekalardaki en son araçtır. Ancak, hatalardan veya sınırlamalardan arınmış değildir. OpenAI, web sitesinde, ChatGPT'nin bazen kulağa makul gelen ancak yanlış veya saçma cevaplar yazdığını kabul ediyor. Ayrıca, model genellikle aşırı ayrıntılı ve belirli ifadeleri aşırı kullanıyor. Ayrıca, sohbet robotu girdinin nasıl ifade edildiğine karşı hassastır. Örneğin, bir sorguya bir tarzda ifade edilmiş bir cevabı olabilir, ancak biraz farklı bir ifade verilirse model cevabı bilemeyebilir.