Chrome'un pabucu dama atıldı: Yapay zekalı 'Opera One' çıktı, hem de yepyeni tasarımla
Google, Microsoft ve Mozilla yapay zeka alanında çalışmalar yapıyor. Trendleri kovalayan şirketler arasında bombayı ilk patlatan Opera oldu. Birkaç aydır Opera One üzerine çalışmalar yapan Opera, merakla beklenen tarayıcısını herkesin kullanımına sundu.
Bu atılımla diğer rakiplerinin önüne geçen Opera, sadece yapay zeka araçlarıyla kalmayıp aynı zamanda tarayı tasarında da büyük değişikliklere gitti.
Opera One herkes tarafından indirilebilir
Buraya tıklayarak ücretsiz indirebileceğiniz Opera One, rakiplerine kıyasla daha modern bir tasarım üzerine kuruldu.
Opera One için en büyük odak noktalardan birisi akıcı bir kullanıcı deneyimi getiren “Sekme Adaları” sistemi. Opera bunu, “Sekme Adaları ile Opera, size daha fazla alan ve odaklanmış gezinme sağlamak için sekme işlevini yeniden tasarladı. Sekmeler, kolayca daraltılabilen veya genişletilebilen ayrı gruplar veya adalar halinde düzenlenebilir.
Tarayıcınızın üst kısmında yeni bir sekme açtığınızda yeni bir grup başlatılır. Bununla beraber bir grup içinde açılan sekmeler bağlı kalır ve böylece ilgili sekmeler kolayca bulunabilir.
Ayrıca sekmeleri adalar arasında sürükleyip bırakabilir ve tüm grupları tek seferde yönetebilirsiniz. Sekme Adaları, gezinme oturumlarını sekmelere boğulmadan ayrı tutmanın basit ve sezgisel bir yoludur. Kenar çubuğunun üst kısmındaki çalışma alanları ile birlikte bu özellik, sekmelerinizi düzenli tutarken gezinme oturumlarını ayrı tutmanın kolay bir yolunu sunar.” şeklinde belirtiyor.
Buna ek olarak Opera One tarayıcının merkezinde “YZ” yani yapay zeka altyapısı da yer alıyor, burada spesifik olarak yerleşik tarayıcı yapay zekâsı “Aria” dikkat çekiyor. Bir süredir Opera One geliştirici sürümü ve Android için Opera içerisinde denebilen Aria, bir üretken yapa zekâ sistemi ve direkt olarak tarayıcı içerisinde çalışıyor. Bir yardımcı asistan olarak da görebileceğiniz Aria, internet üzerinden arama yapabilme yeteneğine sahip ve sorduğunuz hemen her soruya benzer sistemler gibi iyi şekilde cevap verebiliyor. Kullanması tamamen ücretsiz olan sistem, ChatGPT’yi üreten OpenAI desteğinde çalışıyor yani GPT dil modelinin gücünden yararlanıyor. Ücretsiz VPN ve reklam engelleyici ile gelen One tarayıcı, Chrome ve Edge gibi Chromium temelinde görev yapıyor.