Devrim niteliğinde teknoloji geliyor: Dökülen dişler tekrar çıkabilecek

Devrim niteliğinde teknoloji geliyor: Dökülen dişler tekrar çıkabilecek
Dökülen dişlerinden muzdarip olanlara çözüm Japon bilim insanlarından geldi. Dişlerin tekrar çıkarmalarını sağlayan sıra dışı bir tedavi üzerinden imkan sunuldu. İnsanlar üzerinde başlayan testlere onay gelmesi an meselesi. İşte tüm detaylar haberimizde.

Japon bilim insanları, dökülen dişleri yeniden çıkarabilen ilaç üzerinde çalışmalarına devam ederken insanları deney olay kullanmaya başladı. Sonuçların olumlu olmasıyla beraber önümüzde ki yıllarda klinik denemelerin ise başlayacağı müjdesi verildi. 2030 yılıyla beraber insanlar dökülen dişlerine kavuşabilecek.

2021’de Kyoto Üniversitesi Tıp Enstitüsü’nden bir ekip, USAG-1 adlı bir proteinin farelerin dişlerinin büyümesinin sınırlandığı projeye başlandı. Fareler, protein üretimlerinde kodlayarak genin kapatılmasıyla beraber yeniden diş çıkarabildikleri görüldü.

Hayvanlar üzerinde çalışmaların başlamasıyla beraber erken araştırmalar neticesinde tedavinin insanlarda nasıl sonuç vereceği merak konusu oldu. Japon Mainichi gazetesinin bildirdiği üzere, klinik deneyler Temmuz 2024’te başlayacak.

Diş

CDC’nin bilgilerine bakılarak ABD’de 65 yaş ve üstü yetişkinlerin yüzde 25'i üzerinde 8 ya da daha az dişi varken, yaşlı insanların yüzde 17’si ise dişlerinin hepsini kaybetmiş durumda olduğu görüldü. Kişinin yaşamının daha kaliteli devam etmesi için sağlıklı beslenme yeteneği önem arz ederken dişlerin olmaması ise büyük ölçüde engelliyor. İlaç tedavisinin ise gelecek on yılın başlarında genel kullanıma çıkartılabileceği önerisi konuşulurken konu hakkında netlik söz konusu değildir.

Son Haberler