Eşsizliğimiz beyin hücrelerinde: Bilim insanlarından büyük keşif

Eşsizliğimiz beyin hücrelerinde: Bilim insanlarından büyük keşif
Bilim insanlarının araştırmalarının sonucunda her insanı benzersiz olarak kılan beyin hücrelerini belirledi. Yeni araştırma beyinde 3.000 yeni hücre tipini ortaya çıkardı.

Bilim insanlarının uzunca bir süredir başlattıkları çalışmalarla insan beyninin karmaşıklığını anlamaya çalışıyor ve vücudumuza güç veren organın hücresel yapısını anlayabilmek ve haritasını da çıkarabilmek adına araştırmalar yapılıyor. Bu kapsamda insan beyninde 3.000'den fazla beyin hücresi türü keşfettiklerini ve bu hücreler arasındaki bağlantıların da her insanı birbirinden benzersiz kılan şeyler olduğunu açıklandı.

Bu yeni çalışma, beynin yalnızca serebral korteks gibi bazı bölgelerindeki beyin hücre tiplerini haritalandıran önceki araştırmalara dayanıyor. Bu çalışmalar 100'den fazla olan farklı beyin hücresi türünü keşfetti. Ancak bu bilgi, beyin haritalamasını beynin yaklaşık 100 farklı bölgesi genelinde genişleten yeni çalışmalar sayesinde genişletildi.

Eşsizliğimiz beyin hücrelerinde Bilim insanlarından büyük keşif

Araştırmacıların raporlarında bu bölgelerin birçoğunun daha önce kimsenin görmediği düzeyde karmaşıklık sergilediğini ve beynimizin basit olduğu düşünülen en eski bölümlerinin de çok karmaşık olduğunu keşfedildiği belirtiliyor.

Bu araştırma, beynimizin büyüklüğünü, karmaşıklığını ve aynı zamanda da hücreler arasında olan bağlantıların bizi nasıl eşsiz kıldığını raporlamaya odaklanan daha büyük bir çabanın parçası. Rapor, şimdilik Science, Science Advances ile birlikte Science Translational Medicine adlı dergilerde yayınlanırken, yazının 21 farklı makaleyi içermekte olduğu belirtildi. Diğer araştırmalar bu hücrelerin arasında olan bağlantıların her bir kişiyi benzersiz kıldığını öne sürüyor.

Eşsizliğimiz beyin hücrelerinde Bilim insanlarından büyük keşif

Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek bilim adamlarının insan beynini ve gelişimini daha iyi anlamaları konusunda yardımcı olacaktır. Araştırmacılar "hepimizin ortak bir temeli paylaştığımızı" fakat gerçekte kim olduğumuzu tanımlayan şey bu yapı taşlarının çeşitliliğidir.

Ayrıca bu bulgular, beyin hastalıklarının da insan beyinlerini ne derece etkilediğini daha iyi bir şekilde yardımcı olacak. Ancak bilim insanları insan beyninde arklı beyin hücreleri arasında olan benzersiz bağlantıları ve aynı zamanda beyin hücrelerinin nasıl öğrenildiğini daha derinlemesine araştırdıkça keşfedilecek daha çok şey var.

Son Haberler