Google'ın yapay zekalı trafik ışıkları şehir trafiğine giriyor

Google'ın yapay zekalı trafik ışıkları şehir trafiğine giriyor
Google'ın yapay zeka destek teknolojisi kullanılarak geliştirilen trafik ışığı programı artık dünya çapında düzinelerce şehirdeki trafiği kontrol ediyor. Şimdilerde ise bu şehirlere daha fazla şehrin ekleneceği öğrenildi.

Google'ın trafik ışıklarında duran arabalardan kaynaklanan sokak kirliliğiyle mücadelede yeni bir yöntem olarak Yeşil Işık Projesi'ni başlatmasının üzerinden iki yıl kadar bir süre geçti. Salı günü gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik ‘23 etkinliğinde söz konusu programın ilk bulgularından bazı konular tartışıldı ve programın yeni bir genişleme dalgasında olduğu duyuruldu.

Yeşil Işık, bilindiği üzere belirli bir trafik ışığındaki trafik sıkışıklığı düzeyini ve duran araçların ortalama olarak bekleme süresini hesaplamak amacıyla harita verilerini analiz etmek için makine öğrenimini kullanıyor. Veriler daha sonra o kavşaktaki trafik sürelerini otomatik olarak optimize eden, gereksiz bekleme sürecini ve aracın bu noktalarda gerçekleştirmesi gereken fren ve hızlanma sürelerini azaltma işlemini gerçekleştiren yapay zeka modellerini eğitebilmek adına kullanılıyor.

Google'ın yapay zekalı trafik ışıkları şehir trafiğine giriyor

Bu, Google'ın ortaklarının karbon emisyon durumlarını 2030'a kadar gigaton azaltmasına yardımcı olma hedefinin parçası olarak görülüyor.

Program 2021'de ilk duyurulduğunda İsrail Ulusal Karayolu Şirketi ortaklığıyla İsrail'deki dört kavşakta test edilmiş ve Google "daha hızlı yakıt tüketimi" görüldüğünü bildirmişti. Bu kavşaklarda veri ve kavşak gecikmesi %10-20 oranında azalmıştı. Pilot program o zamandan beri Brezilya'da Rio de Janeiro, Birleşik Krallık'ta Manchester ve Endonezya'da Jakarta dahil olmak üzere dünya çapında düzinelerce ortak şehre yayılmış durumda.

Google'ın coğrafi sürdürülebilirlikten sorumlu başkan yardımcısı Yael Maguire gazetecilere şunları söyledi:

"Bunu bugün paylaşmaktan heyecan duyuyoruz. 2024'te daha fazla şehre genişleme planlarımız var. İlk rakamlar kesintileri %30 oranında azaltma potansiyeline sahip olduğumuzu gösteriyor. Yeşil ışığın benzersiz olduğuna inanıyoruz çünkü ölçeklenebilir ve şehirler için alternatiflere göre daha uygun maliyetli. İdeal olarak şehirler, parlak mavi ışık 'dalgaları' yaratmak için şehir bloklarından oluşan bir ızgara boyunca desenler yerleştirirdi."

Google'ın yapay zekalı trafik ışıkları şehir trafiğine giriyor

Maguire şöyle devam etti: "Yapay zeka önerilerimiz ise mevcut altyapı ve ulaşım sistemleriyle çalışıyor. Şehir mühendisleri etkiyi takip edebilir ve sonuçları birkaç hafta içerisinde görebilir."

 Maguire ayrıca Manchester denemesinde emisyon seviyelerinin iyileştiğini ve hava kalitesinin %18'e kadar arttığını söyledi. Şirket aynı zamanda Haritalar rotalarının emisyonları azaltmadaki etkinliğini övüyor ve Maguire, bir yıl boyunca yollarda yaklaşık 500.000 benzinli arabanın ortadan kaldırılmasına eşdeğer olan 2,4 milyon tondan daha fazla karbon emisyonunu önlediğini belirtiyor.

Son Haberler