İnternet sitelerinde yeni dönem! '.tr' uzantısı geliyor

İnternet sitelerinde yeni dönem! '.tr' uzantısı geliyor
Türkiye'de ".tr" alan adları için yeni dönem başlıyor, daha fazla erişim ve kullanım kolaylığı için öncelikli tahsisler ve uygun fiyatlarla güncelleme imkanı sunulacak. İşte ayrıntılar...

Türkiye'de internet alan adı tahsisinde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarafından alınan kararla, ".tr" uzantılı alan adlarının tahsisinde yeni bir dönem başlıyor. Bu karara göre, ".tr" uzantılı alan adlarına öncelik verilecek ve bu değişiklikler bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

1991 yılından bu yana Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yönetilen ".tr" uzantılı alan adları artık BTK tarafından tahsis edilecek. Bu geçiş süreci, 3 Mayıs 2019'da onaylanan ODTÜ ve BTK'nin IANA/ICANN'e devir başvurusunun ardından başladı.

Buna göre, ilk tahsis işlemlerinde öncelik kamu kurumlarına, sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan kuruluşlara verilecek. Ayrıca, "a.gov.tr," "a.edu.tr," "a.tsk.tr," "a.bel.tr," "a.pol.tr," "a.k12.tr" gibi alan adları ücretsiz tahsis edilecek.

.tr uzantısı yaygınlaşacak

Kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşları, kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti tanınan vakıflar da mevcut "org.tr" uzantılı alan adları için başvurularını yaparak öncelikli tahsis edilecekler.

Bu süreç tamamlandığında, diğer uzantılara sahip olanlar da mevcut alan adlarını ".tr" uzantısıyla güncelleyebilmek için öncelik alacaklar. Ancak diğer uzantılar için önceliklendirme esnasında 150 lira talep edilecek ve önceliklendirme tamamlandığında ".tr" uzantılı alan adlarının ücreti 100 lira olacak.

2023 yılı itibarıyla Türkiye'de 1 milyon civarında ".tr" uzantılı internet sitesi bulunuyor. Bu sitelerin büyük bir kısmı "com.tr" uzantısına sahip. Bu değişikliklerle birlikte ".tr" uzantılı alan adlarına daha fazla erişim ve kullanım kolaylığı sağlanması amaçlanıyor.

Son Haberler