iPhone'larda Type-C dönemi başlıyor: Bakın neler değişecek
Apple, 2012 iPhone 5 modelleriyle birlikte Lightning adlı bir bağlantı türü kullanmaya başladı. Bu yıl, en son Avrupa Birliği düzenlemeleri, iPhone modellerinin Type-C'ye geçişi hızlandırmasını zorunlu kıldı. Peki bu teknoloji neyi değiştirecek? Tüm bilgiler haberimizde..
"Tüm Apple cihazlarınız için tek kablo"
Apple, Type-C konektörünü 2015'ten beri MacBook'larda ve 2018'den beri iPad'lerde kullanıyor. Ancak, iPhone'da hiçbir şey değişmedi. Tüm Apple ürünleri için şarj ve veri aktarımı için tek bir kabloyla artık bu durum değişiyor. Yani bir ekosisteminiz varsa, bu anlamda, küçük de olsa bundan faydalanacaksınız.
"Gerçekten "hızlı" şarj mümkün olacak!"
Android akıllı telefon şirketleri 240W gibi hızlı şarj teknolojilerini kullanmaya başlıyor ancak çoğumuz böyle bir teknolojiyi yıllarca görmeyeceğiz. Şu sıralar pek popüler olmasalar da 100W üzeri cep telefonları da karşımıza çıkıyor. Apple ise iPhone'ları Lightning kablosuyla 20W'a kadar şarj etmeyi destekliyor. Kablosuz şarj ile çoğu insan için yeterli olan 15W'a düşüyor, ancak 200W'a kadar övünen rakiplerle karşılaştırıldığında yetersiz kalıyor. Bu durumu değiştirecek olan en önemli faktör Type-C'dir.
"Herkes Type-C kullanıyor!"
İhtiyacınız olduğunda her zaman bir "iPhone şarj cihazı" bulabilirsiniz, ancak yine de Type-C'ler kadar yaygın değildir. Konsol denetleyicilerinden kulaklıklara, klavye ve fare kablolarından Android telefonlara kadar her şey artık Type-C kullanıyor.
Apple'ın lisanslı olmadığı için birçok kabloyu kasıtlı olarak desteklemediği söyleniyor. Yine de iPad'ler ve MacBook'lar arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanan herhangi bir kablo arızası görmedik, ancak Apple, kendi kendine lisans satın almayan markaların ürünlerinin düşük performanstan muzdarip olabileceğini belirterek burada tetikte. Bu, lisanssız kabloların daha yavaş veri aktarımına ve şarj hızlarına neden olabileceği anlamına gelir.
"Veri iletişim hızı "önemli ölçüde" iyileştirildi"
2023 yılı itibari ile Lightning Kablo veri aktarım hızları açısından geride kalmaktadır. Çünkü maksimum 480 Mbit/s hıza ulaşabilmektedir. Bu, 1 GB'lık bir dosyanın yaklaşık 2 saniyede aktarılabileceği anlamına gelir. Bu arada, USB Type-C bağlantıları, USB4 v2.0 sürümü ile saniyede 80 Gbps'lik tam dosya aktarım hızlarına ulaşır.
Bu, Lightning'den 160 kat daha hızlı, 2 saniyede 160 Gbps'ye ulaşabileceği anlamına gelir. Elbette kimse Apple'ın en son pahalı teknolojiyle bir anda 160 kat daha yüksek bağlantı hızları sunmasını beklemiyor ama bu günlerde yüzde 20-30'luk artışların yüksek kabul edildiği bir dünyada, 10 kat artış anlamına gelse de bu mantıklı. önemli bir artış.
"Sınırsız aksesuar desteği"
Haberin başında da belirttiğimiz gibi Apple'ın MFI lisansı olmayan kablolarla sizi kasten yavaşlatmak gibi sorunlara yol açabiliyor. Type-C lisansı olmasa bile tüm Type-C kabloları desteklenmelidir. Aksi halde Avrupa Birliği cezalandıracaktır.
Bu nedenle sınırsız sayıdaki aksesuar desteklenmektedir. Kılıf gibi özel ürünler dışında, Android ile çalışan tüm Type-C aksesuarları (telefon soğutucuları, klavyeler, fareler vb.) yeni iPhone'larla da çalışacak.