James Webb Uzay Telekobu büyük bir keşfe imza attı: Şimdiye kadarki en uzağı

James Webb Uzay Telekobu büyük bir keşfe imza attı: Şimdiye kadarki en uzağı
İsmini 2002 Apollo programının NASA direktörü James E. Webb'den alan JWST, 6,5 metre genişliğinde altın kaplama aynalara sahip bir kızılötesi teleskop olan James Webb Uzay Teleskobu uzayın derinliklerinde yeni bir bulgu daha keşfetti. İşte detaylar...

Üzerinde bulunan hassas aletler, dev gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin kızılötesi görüntülerini alabilir ve yaşlarını ve kütlelerini belirlemek için spektrumlarını ölçebilen James webb uzay teleskobundan yeni bir buluş haberi daha geldi. Detaylar haberimizde...

banka

JAMES WEBB UZAY TELESKOBU’NDAN BİR BÜYÜK KEŞİF DAHA!

Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu aracılı ile bugüne kadar gördüğümüz en uzak aktif süper kütleli kara deliğin keşfini duyurdular.

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bilim insanlarına birçok gök cismini keşfetme fırsatı sağladı. JWST, Kozmik Evrim Erken Yayın Bilimi (CEERS) Araştırması’nın bir parçası olarak insanlığın ufkunu genişletmeye ve yeni keşifler yapmaya devam ediyor.

JWST, EN UZAK SÜPER KÜTLELİ AKTİF KARA DELİĞİ ORTAYA KOYDU

Araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu sayesinde şimdiye kadar gözlemlenen en uzak süper kütleli aktif kara deliğin keşfini duyurdular. Büyük Patlamadan 570 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin edilen karadeliğin kütlesinin Güneş'in 9 milyon katı olduğu söyleniyor.

Teleskoplardan elde edilen verilere göre, bilim adamları kara deliklerin büyük miktarda gaz tükettiklerini keşfettiler. Ayrıca karadeliklerin bu şekilde çok sayıda yıldız oluşumuna ev sahipliği yapabileceği belirtildi. Keşfedilen kara delik ile ilgili araştırmalar devam ediyor.

Yakın zamanda keşfedilen bu kara deliğin 9 milyon güneş kütlesi kütlesi var, bu da onu şimdiye kadar keşfedilen diğer aktif süper kütleli kara deliklerden çok daha küçük yapıyor. Aktif süper kütleli kara delikler tipik olarak 1 milyarı aşan güneş kütlelerine sahiptir. Bu onları çok daha parlak ve fark edilmesini kolaylaştırır.

CEERS araştırma ekibi, iki eski kara delik daha keşfetmek için JWST verilerini kullandı. CEERS 746 kara deliğinin Büyük Patlama'dan 1 milyar yıl sonra, CEERS 2782 kara deliğinin ise Büyük Patlama'dan 1,1 milyar yıl sonra oluştuğuna inanılıyor.

Gökbilimciler, James Webb'den gelen verileri kullanarak kara delikleri incelemeye devam ediyor. Bu nedenle CEERS 1019, rekoru birkaç gün içinde başka bir kara deliğe aktarabilir. Peki keşfedilen bu kara delik hakkında ne düşünüyorsunuz?

Son Haberler