Meta'dan devrim niteliğinde yapay zeka: Llama 3.1 tanıtıldı

Meta'dan devrim niteliğinde yapay zeka: Llama 3.1 tanıtıldı
Teknoloji devi Meta, yapay zeka dünyasında çığır açan en büyük ve en güçlü yapay zeka modeli olan Llama 3.1'i tanıttı. Açık kaynaklı olarak geliştirilen bu yeni model, OpenAI ve diğer rakipleri geride bırakarak zirveye yerleşti.

Meta, kısa bir süre önce açık kaynaklı Llama 3.1 yapay zekasını tanıttı.

Yapay zeka rekabetinde yeni dönem

Yapay zeka teknolojilerinin hızla geliştiği bu dönemde, şirketler arasındaki rekabet de giderek artıyor. Meta, OpenAI'ın aksine, açık kaynaklı modelleri ile sektörde farklılaşmayı amaçlıyor. Llama 3.1, GPT-4 ve Anthropic'in Claude 3.5 Sonnet gibi diğer üst düzey yapay zeka modellerini geride bırakarak, üstün performansıyla dikkat çekiyor.

Llama 3.1: En güçlü yapay zeka modeli

Meta'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Llama 3.1, nihayet kullanıma sunuldu. Firma, orijinal Llama 3 ailesini tanıtırken özel bir şey üzerinde çalıştıklarını belirtmişti. Şimdi, Llama 3.1'in rakiplerini kıyaslamalarda genel olarak geride bırakacak kadar güçlü olduğu ifade ediliyor. Bu yeni model, daha fazla ülkede ve dilde kullanılabilir hale getirildi, ancak henüz Türkçe desteği bulunmuyor.

Yenilikçi özellikler ve gelişmiş performans

Llama 3.1, 8B, 70B ve 405B parametreli üç modelden oluşuyor. Bu modeller, 16.000'den fazla Nvidia H100 GPU kullanılarak eğitildi. Eğitimin maliyeti açıklanmasa da, bu tür gelişmiş sistemlerin eğitimi genellikle birkaç yüz milyon dolara mal oluyor. Meta, bu modeli geliştirmek için Microsoft, Amazon, Google, Nvidia ve Databricks gibi iki düzineden fazla şirketle işbirliği yaparak, geliştiricilerin kendi sürümlerini dağıtmalarına yardımcı oluyor. Meta, Llama 3.1'in üretim maliyetlerinin OpenAI'ın GPT-4'ünden yarı yarıya daha az olduğunu belirtiyor.

Meta'nın üretken yapay zekadan sorumlu başkan yardımcısı Ahmad Al-Dahle, kaliteli eğitim verisinin bir noktada tükeneceğini öngörüyor. Bu sınırı aşmak için, Meta dahil birçok firma, yapay zekaları yapay zekaların içerikleriyle eğitmeye başlıyor. Llama 3.1, internetten bilgi almak ve görevleri tamamlamak için bir arama motoru API'si ile entegre olabiliyor. Bu sayede model, karmaşık sorgulara dayalı olarak web aramaları yapabiliyor ve ilgili Python kodlarını oluşturup çalıştırabiliyor.

Llama 3.1'in kullanıma sunulması

Llama 3.1, Meta'nın popüler platformları Instagram, Facebook ve WhatsApp'ın hemen hemen her bölümünde yer alacak. Bu haftadan itibaren Llama 3.1'e ilk olarak WhatsApp ve ABD'deki Meta AI web sitesi üzerinden erişilebilecek, ardından Instagram ve Facebook'a eklenecek. Meta AI, Fransızca, Almanca, Hintçe, İtalyanca ve İspanyolca dahil olmak üzere yeni dilleri destekleyecek, ancak Türkçe desteği hala mevcut değil.

Ücretsiz kullanım ve yeni özellikler

Llama 3.1'in en gelişmiş 405 milyar parametre modelini Meta AI'da kullanmak ücretsiz olacak, ancak belirli bir limite ulaşıldığında kullanıcılar otomatik olarak 70B parametreli modele geçirilecek. Meta AI ayrıca "Imagine Me" adında yeni bir özellik sunuyor. Bu özellik sayesinde, telefonunuzun kamerası ile yüzünüzü tarayarak benzerinizi oluşturabiliyorsunuz. Meta AI, önümüzdeki haftalarda Quest başlığına da gelecek ve sesli komut arayüzünün yerini alacak. Ayrıca Meta Ray-Ban gözlüğünde bulunan yetenekler Quest cihazlarına da entegre edilecek.

Son Haberler