Rekabet Kurumu Samsung ve LG'ye ceza yağdırdı

Rekabet Kurumu Samsung ve LG'ye ceza yağdırdı
Samsung ve LG'ye ceza. Rekabet Kurumu ceza yağdırdı...

 

Bugün alınan bir kararla Rekabet Kurumu, Samsung ve LG şirketlerine büyük ölçüde ceza verdi. Rekabet Kurumu, pazar koşullarını denetleme, monopolizmi engelleme, tüketicilerin haklarını koruma ve adil rekabeti temin etme amacıyla gereken düzenlemeleri uygulama sorumluluğuna sahiptir. Bu bağlamda, Samsung ve LG'ye önemli bir ceza kesildi. Detaylar şu şekildedir: İşte detaylar...

Samsung ve LG şirketleri

REKABET KURUMUNDAN SAMSUNG VE LG ŞİRKETLERİNE CEZA

Rekabet Kurumu'nun Samsung ve LG şirketlerine verdiği cezanın ardındaki sebep nedir? Bir üretici veya markanın, ürün veya hizmetlerinin perakende satış fiyatlarını kontrol etme veya düzenleme girişimi, hukuki açıdan suç olarak kabul edilir. Bu tür bir müdahale, ürünlerin piyasadaki fiyatını belirleme yeteneği ile satıcıların fiyatı yukarı veya aşağı çekme kapasitesini sınırlamayı amaçlar. 

Bu tür girişimler genellikle rekabet yasalarına aykırı olarak kabul edilir. Çünkü serbest piyasa prensiplerine karşı gelerek rekabeti kısıtlama veya bozma tehlikesini barındırır. Rekabet Kurumu, tüketici haklarını koruma ve adil rekabeti sağlama misyonu doğrultusunda, bu tür fiyat müdahalelerine karşı çıkarak, böylesi durumlar için para cezaları veya farklı yaptırımlar uygulama yetkisine sahiptir. İşte diğer ayrıntılar...

SAMSUNG VE LG

Rekabet Kurumu'nun rolü, ekonomik rekabetin sağlıklı ve adil bir şekilde işlemesini temin etmek ve tüketicilerin en iyi koşullarda faydalanmasını sağlamaktır. Piyasadaki firmaların rekabetçi olmalarını teşvik etmek ve monopol veya tekel durumlarını önlemek, kurumun öncelikleri arasındadır. Bu amaçla, fiyat manipülasyonları gibi rekabete zarar verici girişimlere karşı caydırıcı tedbirler alınması, piyasanın dengesini korumak adına önemlidir.

Rekabet Kurumu'nun Samsung ve LG'ye yönelik aldığı ceza, rekabetin adil ve rekabetçi bir şekilde sürdürülmesi hedefine katkı sağlamayı amaçlayan bir adımdır. Bu ceza, piyasadaki oyuncuların rekabeti sağlıklı biçimde sürdürmelerini ve tüketicilerin çeşitli seçenekler arasından en iyi değeri elde etmelerini desteklemektedir.

Rekabet Kurulu tarafından Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi ile LG Electronics Ticaret AŞ ve SVS Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi arasındaki soruşturma sonucunda verilen nihai kararın özeti şu şekildedir:

Kurul, 09.09.2021 tarihli ve 21-42/617-M sayılı kararıyla başlatılan soruşturma sonucunda, Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Ltd. Şti., LG Electronics Ticaret AŞ ile SVS Dayanıklı Tük. Mall. Paz. ve Tic. Ltd. Şti.'nin yetkili satıcılarının yeniden satış fiyatlarına müdahalede bulunarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal ettiklerine karar verdi.

Bu sebeple, 4054 sayılı Kanun'un 16. maddesinin üçüncü fıkrası ve "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar İle Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Halinde Verilecek Para Cezalarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde, 2021 mali yılı sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirler esas alınarak ceza miktarları belirlendi.

Buna göre:

Samsung Electronics İstanbul Pazarlama ve Ticaret Ltd. Şti.'ye 227.161.142,04 TL,

SVS Dayanıklı Tük. Mall. Paz. ve Tic. Ltd. Şti.'ye 1.984.907,00 TL,

LG Electronics Ticaret AŞ'ye 33.870.305,21 TL,

olmak üzere idari para cezaları verilmesine karar verildi.

Gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yoluna başvurulabileceği belirtildi. Karar, oybirliği ile alındı. Bu karar, rekabetin korunması ve adil bir pazar ortamının sağlanması amacını taşıyan Rekabet Kurulu'nun faaliyetlerine bir örnek niteliği taşımaktadır.

Son Haberler