Robotlar, akciğer kanseri tedavisinde önemli rol oynayacak
Her yıl milyonlarca insanı öldüren akciğer kanseri, belki de bu güne kadar insanlık tarihinin en yıkıcı hastalıklarından biridir. Pek çok nedeni olan akciğe kansderinin tedavisi sınırlıdır. Kemoterapi hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Ancak bilim adamları, kanseri tespit edebilmek ve tedavi etmek adına bir akciğer robotu geliştirdiler.
"Akciğerlere İnen Robot Dokunaç Geliştirildi!"
Cihazın çapı sadece 2,4 mm'dir ve çok yumuşaktır. Işıklı ve kameralı ince bir tüpten olulan bronkoskopun ucundan akciğerlere gönderilir. Mıknatıslar, sürüş sırasında robotun şekli de vücudun yapısına uyarlar. Hareket ettikçe, klinisyene yalnızca şekli hakkında değil, aynı zamanda konumu ve şekli hakkında da geri bildirim sağlar. Hedef bölgeye ulaştıktan sonra, implante edilen lazer fiber lokal tedavi yapabilir.
Yukarıda açıklanan robotik sistem, kadavralar üzerinde test edildi ve Leeds Üniversitesi'ndeki STORM laboratuvarında geliştirildi. Teknolojinin daha az dokularda hasar bıraktığını buldular, ancak standart cihazlardan %37 daha derine nüfuz edebildiğini de tespit ettiler.
STORM Enstitüsü Direktörü Profesör Pietro Valdastri, "Bu yeni yaklaşımın anatomiye özgü olan anatomiden daha yumuşak ve aynı zamanda da tamamen manyetik olarak kontrol edilebilir olma avantajı var" dedi. Profesör, adını verdiği bu üç özelliğin araştırmalarda devrim yaratması yönünde bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor.
Araştırma ekibi zamanla geliştirilen bu teknolojiyi akciğer kanserinin tedavisine uygulamayı umuyor. Bu hastalık dünyadaki en yüksek derecedeki kanser ölüm oranına sahiptir. Tedavi artık cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisi gibi palyatif yöntemlerle yapılabilmektedir. Araştırmacılar, yeni robotik tekniklerin ağrıyı, rahatsızlığı ve ayrıca da iyileşme süresini azaltırken doğruluğu ve güvenliği artırabileceğini söylüyor.
Bu, tedavilerin yalnızca habis hücreleri hedef almasına, potansiyel olarak sağlıklı dokuların ve organların normal şekilde çalışmasına izin verebilir. Raporun ortak yazarlarından Giovanni Pittilio, "Amacımız, ağrıyı en aza indirirken hastalara terapötik rahatlama sağlamak" diye konuştu. Ekip şimdi insan deneylerine başlamak için gerekli olan diğer verileri toplayacak.