Sosyal medyada kuyunuzu kazan sahte hesapları böyle öğrenebilirsiniz

Sosyal medyada kuyunuzu kazan sahte hesapları böyle öğrenebilirsiniz
Sosyal medyada dikkat edilmesi gereken en büyük tehditlerden biri, sahte hesapla dolandırıcılık.. işte bunun için dikkat edilmesi gerekenler...

SAHTE HESAPLARI NASIL TESPİT EDEBİLİRİZ?

Sosyal medya gösterişli ve güzel olduğu kadar aldatmacanın da bol olduğu bir mecra. Sosyal medya üzerinden bir çok kişi sizi dolandırmaya çalışabilir. Burada önemli olan konu sizin doğruluğundan emin olmadığınız hesaplarla iletişim kurmamanızdır. 

SOSYAL

Dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre sosyal medya kullanıcılarının en az bir tane sosyal medya hesapları var. Bu da dünya nüfusunun yarısından fazla bir sayıya tekabül ediyor. Ve başka bir araştırmada insanların her gün yaklaşık 2 buçuk saatlerini internete ayırdığını ortaya koyuyor. Kişiler takip ettikleri sosyal medya platformları üzerinde haber okuyup fotoğraf ve bilgilerini paylaşıyorlar. Bu nedenle bilgileri paylaştığımız zaman kötü niyetli kişiler bunları kötü amaçlarla kullanabilir.

Dikkat edilmesi gereken en büyük tehditler sahte hesaplar üzerinden kişiler oluşturarak bu kişiler aracılığı ile kişileri dolandırmaktır. Tıklama tuzağı, duygusal aldatma mesajları ya da gerçek olmayacak kadar iyi teklifler sunarak kişileri dolandırmaya çalışırlar. Bu kandırma mesajlarıd a genel anlamda kişilerin merak ettikleri bir bağlantıya tıklamaları sonucunda gerçekleşiyor. Peki bu tarz içerikli dolandırıcılardan nasıl korunacağız?

SAHTE TAKİPÇİLERİ TESPİT ETME

Sosyal medya platformları üzerinde gerçek olmayan profilleri ve hesapları kaldırma konusunda olumlu gelişmeler yaşanıyor. Ama henüz bu tarz gelişmelerin geliştirilmesi de şart. Bu tarz sitelerle karşılaşıldığında çok dikkatli olunması şart.

Alışılmışın dışında bir biyografi: Sahte hesap kullanıcıları genellikle başka bir hesaptan kopyaladıkları biyografileri kullanarak insanları kandırmayı dener. Yine yazım hataları ve uyumsuz cümleler gereksiz emojiler kullanırlar. Bot olduğu düşünülen hesaplardan uzak durulmalıdır.

SAHTE HESAPLARDAN NASIL EMİN OLUNUR?

Başkasını taklit edenler: Dolandırıcılar, karşısındaki kişiyi dolandırmadan önce kurban seçtiği kişi ile iletişim kurmaya çalışır. Bunu yaparken de başkasına ait olan sosyal medya hesaplarını kullanabilir. Bu kişiyi sosyal medya da aratarak profilini incelemeniz size ip uçları verebilir. Örneğin takipçiler ve takip edilenler arasında uyumsuzluk ve fark varsa bu kullanıcının sahte hesap olduğunu anlayabilirsiniz.

Arkadaşa ait profil resmi: Bazen dolandırıcılar dolandıracakları kişinin bir arkadaşı üzerinden de dolandırıcılık işlemini gerçekleştirebilir.

Dolandırıcılar sanki o arkadaşının başı dertteymiş imajı oluşturur ve para isteyen ya da tıklanmasını isteyen linkler atabilir. Böyle bir durumda arkadaşınızın size böyle bir mesaj atıp atmadığını kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu tabi ki arkadaşınızla başka bir kanal üzerinden iletişime geçerek yapılmalıdır.

Dolandırıcılık hesapları sahte teklifleri genellikle DM üzerinden gönderirler. Burada eğer bir link varsa buna tıkladığınız anda da kişisel bilgileriniz direk kopyalanır. Bu çok sık yapılan ve insanların kandığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Sahte hesaplarda genellikle aynı başlıklar ya da tek seferlifk içerikleri paylaşılır ve daha sonra sessizliğe bürünürler. Hesaplarda paylaşılan gönderilerin sıklığı da size sahte hesaplar hakkında bilgi verir.

Son Haberler