Spotify'dan telif için büyük değişim yolda!

Spotify'dan telif için büyük değişim yolda!
Spotify, 2024'te telif modelini uygulamaya alabilir. Platform, minimum oynatma eşikleri uygulayabilir ve yayın dolandırıcılığı yapan dağıtımcıları cezalandırabilir.

Spotify'ın telif modeli önümüzdeki yıl "çalışan sanatçılara" daha büyük bir pay vermek için büyük bir yenileme alacak. Spotify'ın 2024'ün ilk çeyreğinden itibaren, üç değişiklik uygulayacağı bildiriliyor.

Telif hakları hala Spotify'a yılda on milyonlarca dolara mal oluyor. Music Business Worldwide'ın hesaplamalarına göre, bir parçanın 5 sent kazanabilmesi için yılda 200 kez çalınması gerekiyor.

Spotify'dan önemli değişiklikler yolda

Engadget haberine göre, şirket bu değişiklikten dolayı şimdiden tepki çekmeye başladı, çünkü bu eşiğe ulaşamayan pek çok bağımsız parça var. Daha küçük sanatçılar, popüler sanatçıların daha fazla ödeme alabilmesi için zaten yetersiz olan kazançlarının azaldığını görebilirler.

Bu arada, platforma gelen ikinci değişiklik, dolandırıcılık önleme teknolojisinden yararlanacak. Yapay zeka araçlarının parçaları tekrar tekrar yayınlamak ve çalınma sayılarını yapay olarak artırmak için kullanılması gibi yasadışı faaliyetler tespit ederse, şirket distribütörlerine mali cezalar verecek. Spotify, parça başına ceza uygulayarak, insanları uzun vadede yayın sahtekarlığı yapmaktan caydırabileceğini umuyor. Bu hamlenin ne kadar etkili olacağı elbette şirketin dolandırıcılık tespit teknolojisinin doğruluğuna bağlı.

Hizmetin telif modelindeki üçüncü ve son değişiklik, beyaz gürültü ve binaural beat gibi "müzik dışı gürültü içeriği" yaratıcılarını etkileyecek. Şu anda Spotify'da yalnızca 31 saniye uzunluğunda çok sayıda gürültü parçası var ve platform yarım dakikadan uzun her çalma için ödeme yaptığı için bu şekilde yükleniyor. Ancak yapılacak değişiklikle Spotify, bu noise parçaların telif hakkı kazanabilmesi için minimum bir süreye uymalarını zorunlu kılacak.

Bu hamle gürültü yaratıcılarının kazançlarını önemli ölçüde azaltabilecek olsa da, Spotify başlangıçta daha da sert önlemler almak istiyordu. Bloomberg'in daha önceki bir raporuna göre şirket, white noise içeriklerini platformundan tamamen kaldırmayı ve bu kategoride gelecekte yapılacak yüklemeleri yasaklamayı düşünmüştü, çünkü bunu yapmak yıllık brüt kârını 38 milyon dolar kadar artıracaktı. Spotify bu değişiklikleri ne doğruladı ne de yalanladı.

Son Haberler