Telefon, tablet, akıllı saatlerin pil ömrü bu buluş ile arşa çıkacak

Telefon, tablet, akıllı saatlerin pil ömrü bu buluş ile arşa çıkacak
Rice Üniversitesi'ndeki mühendisler, başlattıkları bir çalışmada lityum iyon pillerin daha fazla verimli hale getirmenin yollarını ortaya çıkarmış olabilirler. Araştırmacıların, lityum kaybını azaltmaya ve pil yaşam döngülerini iyileştirmeye yardımcı olan süreçte gelişmiş bir "prelithiation" tekniği geliştirdikleri bildiriliyor. Bu yeni yöntem, cep telefonlarının, tabletlerin ve diğer lityum iyon pilli cihazların pil ömrünü uzatıyor.

Yeni yöntem, teknoloji ekipmanlarında pil ömrünü uzatıyor. Optimize edilmiş prelithiation teknolojisini kullanan bu süreç, bir silikon anotun daha kararlı olan lityum metal parçacıkları ile kaplanmasına dayanır. Geliştirme, Rice'ın laboratuvarında kimya ve biyomoleküler mühendisler tarafından anot üzerine bir parçacık karışımı tabakası püskürtülerek yapıldı.

Mühendis Shibani Lisa Biswal, anotlara püskürtmenin pil ömrünün yüzde 22 ila 44 oranında artırdığını buldu. Ayrıca pil hücreleri üzerindeki kaplama miktarı ne kadar yüksek olursa, o kadar yüksek verim elde edilebilir. Bu gelişmeyle birlikte ok büyük ve günlük hayatımızda pille çalışan nesnelerin kullanılmasında tamamen değiştirme potansiyeline sahip.

lityum-iyon pillerle çalışan cihazların pil ömrü artacak

PİL ÖMRÜ UZATILIYOR

Cep telefonları, akıllı saatler ile pille çalışan farklı çeşitteki ürünler, ihtiyaç duydukları gücü üretmek için lityum pillere güvenirler. Bu parçacıkları iterek lityum pillerin çalışma verimliliğini artırabilirsek, birçok alanda pil ömrünü iyileştirebiliriz. Bu gelişme üreticiler tarafından kabul edilirse en çok beklenen gelişmelerden biri olan akıllı telefonların pil ömrünü uzatacak.

Birçok avantajına rağmen, dezavantajları da vardır. Tam kapasitede çalışırken (%100 şarj), pildeki parçacıkların varlığı aslında sonraki döngülerde pili daha hızlı boşaltmaya başladı. Tabii ki, diğer iyileştirmeler de pil verimliliğini artırmaya yardımcı olur. Lityum iyon pillerdeki grafitin silikonla değiştirilmesi enerji yoğunluğunu artırır.

lityum-iyon pillerle çalışan cihazların pil ömrü artacak

Ancak, lityum iyon pillerde verimliliğini artıran parçacık spreyler gibi, pildeki silikonun da bazı sakıncaları vardır. Buradaki en büyük sorun ise aslında ilikonun, pili hızlı tüketen lityumu tüketen bir katı elektrolit arayüzü oluşturabilmesidir. Ancak bu sorun aşılabilirse, bu yeni mikropartikül ve lityum-iyon pillerde silikon kullanımını daha uzun ömürlü, daha güvenilir pillerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Son Haberler